Handstående och ståhej på cirkusläger

Nyheter
PUBLICERAD:
Deltagarna fick testa att göra mänskliga tunnlar och krypa under varandra i uppvärmningen.
Foto: Charlotte Ferneman
Dubbelkullerbyttor, lindans och mänskliga pyramider står på programmet för 31 spralliga barn som är på cirkusläger på Ekenäs gård.

I Östersundet pågår sommarens cirkusläger, som för tredje året i rad är en del av kommunens gratisaktiviteter för sommarlovslediga barn.

Den stora cirkusladan är gårdens centrum och där kommer deltagarna att visa upp sina färdigheter för nära och kära på fredag. På gräsmattan utanför ladan finns trapetser, linor, jongleringsbollar, trampetter och långa mattor i rader.

Lägret pågår under en veckas tid och arrangeras av Cirkus Nikolajeff. Många medlemmar av familjen Nikolajeff är engagerade som instruktörer, tillsammans med internationella cirkusartister.

– Vi vill förverkliga det man själv hade velat ha när man var liten, säger Jesper Nikolajeff och tittar ut över de 31 barnen som varvar kullerbyttor, handståenden och hjulningar på de långa mattorna.

En glad deltagare övade på att hjula.
Foto: Charlotte Ferneman

– Det är jätteroligt att få testa nya saker! Jag har lärt mig att göra kullerbytta på trapetsen, säger Alma Bobeck, 9 år, som besöker lägret tillsammans med lillasyster Ingrid, 7 år.

– Och jag har lärt mig bakåtkullerbytta, säger systern.

Olika delar av cirkus

Nästa utmaning på mattan är dubbelkullerbytta, där det bokstavligt talat gäller att våga kasta sig framåt med huvudet före. Två av ungdomarna som klarar momentet med enkelhet är Liam Jonasson, 12, och Leeron Lundström, 11.

– Jag gillar cirkus! Jonglera och göra volter är roligast, men det är svårt att jonglera, att inte ha bollarna i händerna för länge, säger Liam som deltar för andra året.

Stämningen är lättsam och glad, hos såväl deltagare som instruktörer. Några av barnen tar en paus på tjockmattan, andra gungar i trapetsen samtidigt som de väntar på sin tur.

– Vissa älskar lindans, andra vill bara lära sig volter eller hänga i tyg och några vill fokusera helt på jonglering. Cirkusens charm är att den innehåller så många olika element, säger Jesper.

Mänskliga torn

I slutet av uppvärmningen (ja; hjulningar, kullerbyttor och handståenden är bara uppvärmning) får deltagarna bygga mänskliga tunnlar och krypa under varandras ben.

När mattan tog slut fortsatte de exalterade ungdomarna ut på gräsmattan.
Foto: Charlotte Ferneman

– Jag tycker om att gå på lina och vara i trapetsen. Det är svårast att klara den långa linan, säger Nelly Olsson, 12, innan hon springer vidare.

Mänskliga pyramider står näst på schemat och medan instruktörerna visar hur de ska placera händer och fötter på varandra ropar deltagarna ut sina önskemål: “jag vill vara längst upp! jag vill vara längst ner! jag vill vara längst ut!”

Snart lyfter sig de mänskliga tornen högt mot skyn och en pyramid med hela sex personer på höjden möter applåder från resten av gänget.

I helgen är det premiär för Cirkus Nikolajeffs föreställningar i ladan på Ekenäs gård.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.