Hoppa till huvudinnehållet

Alger kan bli storindustri i svenska hav

Publicerad:
Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, vid en av Seafarms algodlingar vid Kristinebergs marina forskningsstation i Lysekil. Foto: Jonas Lindstedt/TT

Algerna vi äter i sushin och sjögrässalladen importeras ofta från andra sidan jorden – men hade lika gärna kunnat odlas här.

Svenska företag växlar nu upp för att slå sig in i en global miljardindustri.

Med ett ryck drar han upp repet över bord. Ett sjok av långa vågiga remsor bladtång plaskar ner i båten.

– De är oerhört snabbväxande, vi kan skörda 18 till 20 kilo på en meter rep, säger Fredrik Örndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, delägare i Kosteralg AB och ledare för algodlingsprojektet Seafarm.

Vid Mittskär i Lysekils skärgård ligger en av Seafarms mindre algparker. Här odlas saccharina latissima, mer känt som sockertång – en art som kan bli ett färgämne i livsmedel eller hamna på tallriken i en restaurang.

– För fem år sedan satte vi ut vår första odling. Då visste vi inte ens om det skulle gå. Men det har fungerat väldigt bra, säger han.

Marknaden är ung

Det finns en del företag i Sverige som odlar alger på land i växthus för allt från kosttillskott till solceller. Men närodlade alger för livsmedelsindustrin är sällsynta. När det kommer till alger odlade till havs är produkter i regel importerade, inte sällan från Asien.

– Det är en outnyttjad resurs där vi på västkusten har stora möjligheter, säger Johan Trouvé, vd på Svenska handelskammaren.

De som i dag vågar bryta ny mark kommer att visa vägen, tror han.

– Sådana här saker underskattas väldigt ofta. De företag som startat upp nu är små, men ge dem tre till fem år så kan de ha storskaliga industrier och skapa många arbetstillfällen.

Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, visar hur sockertång har planterats på tunna rep. Odlingarna placeras ut på hösten och skördas på vårkanten innan vattnet blivit för varmt.
Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, visar hur sockertång har planterats på tunna rep. Odlingarna placeras ut på hösten och skördas på vårkanten innan vattnet blivit för varmt. Foto: Jonas Lindstedt/TT

Företag expanderar

Ett bolag som försöker hitta en fungerande modell är Kosteralg AB. De har varit tätt knutna till forskningen i Seafarm och kunnat använda sig av forskningsprojektets odlingar. Med kunder som Vegme, Tångknäcke och Posthotellet i Göteborg samt nya odlingstillstånd och investerare på gång, vill de nu ta ett kliv från forskningsprojektet och in på marknaden.

– Nu vet vi hur man odlar alger och garanterar en stabil produktion. Alger är en framtidsprodukt, de renar haven och kräver inget gödsel eller så. Det här kan bli en miljardindustri, säger Fredrik Örndahl.

Utvecklingen går trögt

En käpp i hjulet har länge varit att tillstånd för att starta en odling kan ta många år. Till skillnad från exempelvis mussel- och skaldjursodlingar finns inget undantag i miljöbalken så varje odling måste hanteras av Mark- och miljödomstolen.

Den internationella konkurrensen är nästa utmaning, enligt Ola Dahlman, algföretagare sedan många år och grundare av Grebbestad Tångknäcke.

– Det är en enormt konkurrensutsatt marknad om man tittar globalt. Det odlas mycket i Danmark, i Norge också. Men samtidigt inser många fördelarna med närproducerad mat i dag, så det finns en marknad.

Elias Arvidsson/TT

Artikeltaggar

EkonomiNyheterOdlingSushi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.