Badgäster bitna vid Hattarevik

Nyheter
PUBLICERAD:
Familjen Holmén fick med sig otrevliga gäster hem efter dagen på Hattarevik.
Foto: Charlotte Ferneman
Familjen Holmén från Mariestad drabbades av kliande röda bett på kroppen efter bad vid Hattarevik på Torsö. Snabba dopp och handdukstorkning kan hålla de ovälkomna badgästerna borta.

Sol, strand och bad kan vara en alldeles underbar kombination - men i det varma, grunda vattnet trivs även den i folkmun så kallade vattenloppan.

Badklåda orsakas när vattenloppan kryper in i huden. Eftersom koncentrationen av larven är högre i grunt vatten drabbas barn oftare än vuxna.

Mariestads kommun har tidigare år fått in klagomål om vattenloppor vid badstränder på Torsö. På sociala medier berättar flera att de blivit bitna vid Hattarevik i sommar.

Under färden hem efter en dag på stranden i onsdags kände hela familjen Holmén hur det började klia intensivt.

Fyraårige Sixten Holmén drabbades av röda bett och klåda.
Foto: Privat

– Jag tror att vi har drabbats av badklåda, säger Madeleine Holmén som nu vill uppmärksamma andra badgäster om problematiken.

Vattenloppor (cerkarier)

Vattenloppan är mellanstadiet på en inälvsmask som normalt drabbar sjöfåglar.

De simmar runt i vattnet och är inte synliga med blotta ögat.

Badklådan liknar myggbett, med en liten blåsa som kliar ordentligt.

Det är inte farligt att drabbas, men kan vara besvärligt.

Utslagen finns kvar i drygt en vecka. Att smörja med kortisonsalva eller ta receptfria allergimediciner kan dämpa besvären.

Vid kraftiga reaktioner med feber bör vård uppsökas.

Källa: Töreboda kommun

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.