Fastighetssäljare fick avslag

Nyheter
PUBLICERAD:
I samband med en husförsäljning beställde ett par från Mariestad en besiktning av Anticimex AB. De menade att besiktningen, som utfördes den 16 februari 2018, varit bristfällig och begärde skadestånd. Nu har Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gett avslag.

När köparen fullföljde sin undersökningsplikt visade det sig att fönsterbleck på husets övervåning eventuellt varit felmonterade, vilket skulle kunna innebära risk för fuktskador.

Till följd av detta sänktes priset för fastigheten med 20 000 kronor.

Säljaren menade att detta var en direkt konsekvens av att besiktningsmannen inte utfört besiktningen korrekt, eftersom denne inte uppmärksammat de felmonterade fönsterblecken, och begärde skadestånd med 20 000 kronor.

Snötäckta ytor

Anticimex AB motsatte sig skadeståndskravet med motivering att besiktningen varit okulär och att besiktning av husets alla delar inte kunnat genomföras på grund av snötäckta ytor. De lämnade även en rekommendation om kompletterande besiktning när snön smält bort.

ARN valde den 2 juli att avslå säljarens krav. De menar att besiktningsmannen borde ha upptäckt felet, men att resultatet och priset troligtvis hade blivit det samma oavsett.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.