Fyra gånger har åtta blivande guider suttit i skolbänken. Vid katedern har Ulla-Britt Westelius gett vidare sina bästa tips. På söndagens hemvändardag är det skarpt läge.
Hembygdsgården Logården har en lång historia och huserar både ett traditionellt samt ett landbygdsmuseum. För längesedan, när de nuvarande utställningarna var långt ifrån i ordning, fanns det några guider som kunde berätta mer om bygden och dess historia. Från och med söndag är den traditionen återställd.
– Utställningarna färdigställdes för sex-sju år sedan, tidigare hade allt lagts i högar bara, säger ordföranden för Odensåker hembygdsförening, Jan-Olof Berglund.
Han är tillsammans med sin hustru Ulla och Lasse Dahlqvist en av tre Odensåkerbor som har deltagit i studiecirkeln för att bli guide.
– Museet är indelat i bland annat inre husmiljö, uteredskap och anknytning till sjön Östen, säger Jan-Olof och visar runt.
Han förklarar att föremålen, som uppgår till cirka 7 000 i antal, är från olika tidsåldrar fram till 1930-talet.
– I stort sätt allt är från bygden.
Vad, vem och hur
Vid sidan av visningar av Logården ingår det i guidernas uppgift att även visa Klockarbolet, Odensåker, Låstad och Tidavad kyrka samt urmakerimuseet i Tidavad.
– Från och med denna söndag ska det finnas en guide i Logården varje söndag eftermiddag fram till oktober, säger Ulla-Britt Westelius.
Mariestadsbon, som tidigare även bott i Odensåker, har varit ledare för studiecirkeln. Att vara lärare och hålla i guidekurser är någonting som hon är van vid.
– Turister som kommer hit kanske vet mycket om föremålen men de vet nog inte mycket om det lokala, säger hon till kursdeltagarna.
Hon uppmanar guiderna att vid förflyttning berätta om det som besökarna kommer att få se.
– Vi ska använda alla våra fem sinnen. Låt dem känna på saker och svara på frågorna vad, vem och hur.
Spännande utställningar
Ingegerd Pettersson är en av de åtta inskrivna elever som allt i allt ska genomgå omkring sex träffar.
– Jag har alltid varit intresserad av det gamla, säger hon.
I många år har hon varit medlem i hembygdsföreningen. Det är även hon som står bakom den imponerade porslinssamlingen om cirka 2 500 kopp med fat, som finns i logen.
– Min mamma började denna samling och jag tog över den efter henne, säger Ingegerd.
När hon på söndagen har premiär som guide tillsammans med sina kurskamrater finns det även en tillfällig utställning om Tidavadsbon och cykelmästaren Bernt Johansson.
– Vi kommer att kunna visa hans första vinst på linjelopp som professionell, en buckla från 1977. Dessutom är hans OS-cykel från 1976 på plats, säger John Vaske.
Även han är en av de nybakta guiderna.
– Jag är sedan ett tag anställd som vaktmästare här på Logården och en vaktmästare bör kunna någonting om stället han jobbar på.