Låt Tullen bekämpa stöldligorna

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
brottsbekämpning. Om de internationella stöldligorna stoppas skulle hälften av bostadsinbrotten i Sverige också stryka med. Ligorna uppskattas föra ut varor värda uppemot två miljarder kronor från Sverige.

Utöver polisarbetet är Tullen en viktig ingrediens för att bekämpa ligorna. För att den ska kunna agera mot kriminella krävs dock utökade befogenheter. Utöver ett tillskott i budgeten för 2018 har Löfvenregeringen brytt sig föga om att göra några förändringar av Tullverket. Därför är Moderaternas nya förslag för myndigheten välbehövliga.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet (5/8) skriver Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, och Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson, att Tullen borde få befogenhet att stoppa och kontrollera fordon med misstänkt stöldgods. Det måste i dag göras av polis, som inte alltid finns på plats. Moderaterna vill även att myndigheten ska få tillskott för att anställa 500 nya tjänstemän. De anställda föreslås också få samma rättsliga skydd vid angrepp som poliser har.

Moderaternas förslag är rimliga, och skulle säkerligen innebära att Tullen kan bidra mer i arbetet mot stöldligorna. Men för att myndigheten ska vara ett ännu större hinder för kriminella som vill frakta stöldgods och olagliga varor över gränsen lär det krävas ännu mer. En tydlig förbättring skulle vara att också utöka tullpersonalens möjlighet att bära vapen. Då kan våldsamma situationer med kriminella hanteras.

Även om det övergripande ansvaret för Tullens verksamhet ligger på regering och riksdag kan inte myndighetens egna ansträngningar förbises. Även där finns mycket i övrigt att önska. Ledningen har tidigare låtit bli att driva på för att tilldelas utökade resurser och befogenheter. I april rapporterade Riksrevisionen även om kunskapsbrister hos personalen, kontrolluppslag som aldrig genomförs och en överlag ineffektiv användning av myndighetens resurser. Det duger inte för Tullverket, som borde göra allt det förmår för att stoppa olagliga varor vid gränsen.

Politiska förslag, som nu faktiskt har kommit från M, måste följas av en genuin vilja från Tullverket att genomföra dem så effektivt som möjligt. Ökad inriktning mot brottsbekämpning innebär ett delvis förändrat uppdrag. Men att ingripa vid misstänkt brott är något som en tull värd namnet måste kunna göra. I stället för att se på när stöldgods lämnar landet obehindrat.

Om Tullen kunde ta tabberas på det smörgåsbord av olagliga varor som i dag passerar gränsen skulle det bidra med mycket i det brottsbekämpande arbetet. Polisen får en pålitlig ventil mot kriminalitet vid gränsen, och stöldligorna kommer då successivt att söka sig någon annanstans. Då slipper villaägare känna en gnagande oro så snart en skåpbil med utländskt registreringsnummer siktas i grannskapet.

Agnes Karnatz

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.