Hoppa till huvudinnehållet

Obehöriga hade ravefest på avlyst skjutfält

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Ett flertal personer upptäcktes på avlyst område inne på Villingsbergs skjutfält i onsdags i förra veckan. De hade varit på området under flera dagar, först under det sista dygnet innebar närvaron brott mott skyddslagen.
Ett flertal personer upptäcktes på avlyst område inne på Villingsbergs skjutfält i onsdags i förra veckan. De hade varit på området under flera dagar, först under det sista dygnet innebar närvaron brott mott skyddslagen. Foto: Christoffer Tuulik

Sex personer i tre bilar upptäcktes vara innanför bommarna när Villingsbergs skjutfält var avlyst för obehöriga i förra veckan. Personerna misstänks nu för brott mot skyddslagen – och hade enligt uppgifter en hemlig ravefest på skjutfältet.

Personerna upptäcktes inom Försvarsmaktens område i onsdags i förra veckan, dagen efter att skjutfältet i Villingsberg avlysts, inför de pågående VM-tävlingarna i dynamiskt sportskytte.

– De hade fastnat bakom en nedfälld vägbom när de var på väg att lämna området. Sällskapet kontaktade oss och vi kom för att öppna, då tog vi deras personuppgifter och upprättade en polisanmälan enligt rutinerna.

Det säger Jerry Tauberman, major och platschef vid Villingsbergs skjutfält, som berättar att sällskapet uppgav att de besökt en ravefest som i helgen hölls på en avskild plats inom skjutfältet.

– Allemansrätten råder när skjutfältet inte är avlyst, alltså på de tider som tillträdesförbud inte gäller. Att ha fest därinne är inte brottsligt när området är öppet. De här personerna var dock kvar efter att tillträdesförbudet börjat gälla. Det var tur att de upptäcktes tidigt och inte var kvar på området efter att tävlingarna hade börjat, säger han.

Misstänkta

Nu står personerna misstänkta för brott mot skyddslagen. Ett brott som i ringa fall ger böter eller fängelse i upp till sex månader, men brott av normalgraden kan också ge fängelse i upp till två år.

Det är långt från första gången någon bryter mot skyddslagen på Villingsbergs skjutfält.

– Personer som av oaktsamhet befinner sig inne på avlyst område upptäckts vid något eller några fall varje år, säger Tauberman.

Mycket aktivitet

Att det hålls raveparty i skogen i eller i anslutning till skjutfältet om somrarna är inte heller något som överraskar honom.

– Det har pågått under de 30 år jag har arbetat där och så länge de som befinner sig utanför avlyst område sköter sig bra har vi inget att anmärka på. Däremot förekommer oönskad körning med motorcykel om nätterna, det körs på stigar och innanför avlysta områden. De är svåra att upptäcka och tar sig ofta till området genom skogen, säger han.

Kunde slutat illa

Han minns särskilt ett fall på senare år där det skulle ha kunnat sluta riktigt illa i samband med att området varit avlyst.

– Det dök upp några cyklister i skottgluggen just den minut när några artilleripjäser skulle avskjutas, det är två år sedan nu. Sedan har det funnits många fall där skidåkare korsat övningar, säger han.

Villingsbergs skjutfält är ett skyddsobjekt där tillträdesförbud gäller då området är avlyst, vilket anges på anslag i anslutning till skjutfältet.

– Varje fall där någon har beträtt skjutfältet när det råder förbud är ett fall för mycket, säger Anders Edholm, som är avdelningschef för övnings- och skjutfält inom Skaraborgs regemente P4, som sköter Villingsbergs skjutfält.

Han framhåller att det är innebär livsfara att befinna sig inom området när det är avlyst.

– Det är ett skydd för tredje part när Försvarsmakten bedriver skjutövningar med skarp ammunition. Passera aldrig en nedfälld bom. En bom kan vara fälld även om fältet inte är avlyst, men även då är tillträde förbjudet. Dessutom råder permanent eldningsförbud inom hela Villingsbergs skjutfält, berättar Anders Edholm.

Bofors skjutfält, som nyttjas av Saab Bofors test center i Karlskoga, ligger norr om Villingsbergs och där råder permanent tillträdesförbud.

Villingsbergs skjutfält tillträdesförbud
Villingsbergs skjutfält tillträdesförbud Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

BrottFörsvarsmaktenNyheterPolisanmälanSkaraborgs regementeVillingsbergVillingsbergs skjutfält

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.