Hoppa till huvudinnehållet

Steampunk hemma hos Peter Friman

Publicerad:

Det finns renoverare och så finns det visionärer. När andra åker till möbelfirmor hämtar Peter Friman inspiration och detaljer på nedlagda industrier.

– Jag är ute efter en fabrikskänsla.

– Det här projektet som på allvar påbörjades för cirka 18 månader sedan kallar jag för Steampunk Factory, säger Peter när vi gått upp för den nygjorda spiraltrappan till den rymliga vindsvåningen.

– Idén till trappan fick jag på en nedlagd textilfabrik i Borås.

Spiraltrappan är helt ny.
Spiraltrappan är helt ny. Foto: Owe E Hermansson

Ovanför spiraltrappan sitter en takkupa. Den lyftes på plats med hjälp av en kran. Peter berättar stolt över trappan, kupan och väggarna som är klädda med mässingsplåtar som skiftar i olika nyanser.

Takkupan i Peter Frimans projekt.
Takkupan i Peter Frimans projekt. Foto: Owe E Hermansson

– Farsan hade dessa plåtar liggande och var nästan förlägen när han skulle visa dem för mig. Han var säker på att jag inte skulle tycka om dem. Jag blev ju helt begeistrad. Plåtarna har ju fantastisk patina.

När kranen var på plats i våras vid monteringen av kupan lyftes även Peters barskåp in upp samma väg; en imponerande kopia av en destillator.

Whiskypanna

– Jag byggde en trästomme och klädde med koppar och mässingsplåtar. Här inne ska jag ha min whiskysamling.

En kopia på en Whiskypanna rymmer Peters samling.
En kopia på en Whiskypanna rymmer Peters samling. Foto: Owe E Hermansson

När Peter vrider på en ratt roterar hela bottenplattan i pannan. Han öppnar manluckan och kan plocka fram önskad flaska.

Känsla för steampunk

Peter berättar att hela våningen är resultatet av en dröm som han burit på i drygt tio år, att samlandet pågått ännu längre.

Crew åt band

– När jag var med Carburetors vid en spelning i östra Tyskland såg jag något helt fantastisk. En kompis tog med mig till en nedlagd fabrik. Där hade tillverkats ånglok. På natten, efter spelningen, gick jag tillbaka. Nej, jag kallar det inte stöld utan återanvändning, en ratt och lite prylar.

– Mitt intresse för steampunk har spridit sig, jag har fått god hjälp. Utan vänner hade det här inte gått, det är många jag har att tacka.

Kugghjul är en självklarhet inom stilen.
Kugghjul är en självklarhet inom stilen. Foto: Owe E Hermansson

På en av väggarna har Peter monterat detaljer från ett ställverk. Spakarna har olika funktioner. Lampor tänds. Även kugghjul på en vägg kan han få att snurra.

Carburetors

Peter berättar att han har jobbat stenhårt under lång tid för att det ska bli färdigt till just denna helg. I veckan fyllde han nämligen 50 år.

Peter Friman.
Peter Friman. Foto: Owe E Hermansson

– Jag har arbetat som crew åt norska hårdrockbandet Carburetors och på fredag ger de en konsert på Gamla bion. Även bandet Sequoia, också de från Norge, står på scenen under kvällen.

En borrmaskin och verktyg på väggen är inga konstigheter inom steampunken.
En borrmaskin och verktyg på väggen är inga konstigheter inom steampunken. Foto: Owe E Hermansson

Peter brinner för steampunk och berättar att han varit med på några professionella jobb i Norge.

– En konstnär och jag har färdigställt några projekt i Oslo.

Fast helt i mål är inte Peter visar det sig. Det finns en yta kvar på vindsvåningen.

Peter Friman är supernöjd med mässingsplåtarna som pryder väggarna vid kupan.
Peter Friman är supernöjd med mässingsplåtarna som pryder väggarna vid kupan. Foto: Owe E Hermansson

– Det här är del ett, jag ska bygga en Art Déco-bio med prylar både från Röda kvarn i Töreboda och bion här i Hova. Men, som sagt, nu ska jag njuta.

Artikeltaggar

HovaNyheterPeter Friman

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.