Infernaliskt spännande

Böcker
PUBLICERAD:
Jamåhonleva
Anders Roslund
Bonniers

Roslund är ruskigt skicklig på att skapa intriger, lägga ut vilseledande trådar och sedan med mästerhand spinna ihop det komplexa bygget till en fulländad roman.

Han har visat det tidigare med kollegorna Hellström och Thunberg – men även som soloskrivare är han outstanding på att skapa spänning i världsklass.

Ewert Grens och hans få utredarvänner på Stockholmspolisen samarbetar ännu en gång med den tidigare infiltratören Piet Hoffmann, även om rollerna är lite ombytta nu.

Ett 17 år gammalt familjedramadrama, som Grens aldrig glömmer, ger en bakgrund och förklaring till det som senare händer: en mullvad hos högsta polisledningen och kopplingar till internationell vapenhandel.

Roslund lägger ner massor av tid på faktakoll; ett incitament som skänker trovärdighet åt berättelsen även när han tar ut svängarna väl tufft emellanåt.

Med en sådan här roman i händerna blir läslusten extraordinär; allt runt omkring i ens vardag blir liksom bara störande moment som stjäl tid från att lystet sluka nästa sida.