Hoppa till huvudinnehållet

Kontrollera att lägenheten finns

Publicerad:
Det finns många exempel på fall där bedragare har kopierat bostadsrättsannonser och gjort om dem till andrahandsannonser.
Det finns många exempel på fall där bedragare har kopierat bostadsrättsannonser och gjort om dem till andrahandsannonser. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Att skaffa sig ett andrahandskontrakt på en lägenhet kan vara lurigt.

Det gäller att kontrollera så att lägenheten faktiskt existerar. Det finns många exempel på fall där bedragare har kopierat bostadsrättsannonser och gjort om dem till andrahandsannonser.

En lägenhetsinnehavare måste ha tillstånd från fastighetsägaren för att hyra ut sin bostad i anda hand. Det gäller för både hyresrätter och bostadsrätter.

Så skyddar du dig:

1) Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.

2) Kontrollera motpartens uppgivna namn och sök själv fram telefonnumret.

3) Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.

4) Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott. Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster

5) Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott & blåljusförsök till bedrägeriGullspångMariestadSkaraborgTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.