Simon och Markus tar ton på Mosterdagen

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Simon Swanström och Markus Frykén står för sång och musik på årets Mosterdag.
Foto: Charlotte Ferneman
Simon Swahnström och Markus Frykén står för underhållningen då Mosterdagen firas i Johannesberg på fredag.

– Det är roligt att hålla traditionen vid liv. Mosterdagen har firats sedan slutet av 1800-talet och festen är den äldsta traditionen i Mariestad, säger Stig Dahlin, eldsjäl i Emanuella Carlbeck-föreningen.

Mosterdagen är en hyllning till vårdanstaltens grundare Emanuella Carlbeck (1829-1901) och hålls varje år för att fira hennes födelsedag den 24 augusti - eller någon passande dag under hösten.

Att Emanuella kallades moster berodde på att det första barnet hon tog hand om var systersonen John. För lille John var ju Emanuella moster på riktigt.

Årets Mosterdag firas nu på fredag i anslutning till Ekhammar på Johannesberg. Som traditionen bjuder är före detta boende och personal på Johannesberg, samt andra som är verksamma inom LSS, speciellt inbjudna.

– Jag brukar räkna med cirka 200 besökare, säger Stig Dahlin.

Förutom födelsedagsfika bjuds gästerna på sång och musik, framförd av Mariestadstrubaduren Simon Swahnström som dagen till ära har sällskap av Markus Frykén.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.