• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Västra Götalands kommuner behöver ta hallbristen på större allvar

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman
Från stora delar av Idrottssverige kommer rapporter om att det finns för dåliga förutsättningar för motion och idrott i de kommunala anläggningarna – allt från att det finns för få idrottshallar och bollplaner till att badhusen behöver renoveras. Västra Götalands kommuner behöver ta hallbristen på större allvar, skriver Märit Bergendahl på Svenska Innebandyförbundet.

Svenska Innebandyförbundet har genomfört en enkät om tillgången på idrottshallar som riktades till de tre högsta företrädarna i länets kommuner – kommunstyrelsens ordförande, oppositionsrådet och kommundirektören. I Västra Götaland svarade företrädare från 43 av 49 kommuner. I 26 av kommunerna fanns det företrädare som uppgav att det finns ingen eller nästan ingen brist på idrottshallar. Det rimmar illa med den hallbrist som länge har varit en trist verklighet för innebandyspelare över hela landet.

Vi i idrottsrörelsen ser varje dag vilket hinder både bristen på hallar och det i många fall eftersatta underhållet innebär för både barn och vuxna i Västra Götaland som vill motionera. Folkhälsomyndigheten har satt upp ett mål om att varje barn bör ha minst 60 minuters fysisk aktivitet varje dag. Men bara var tredje barn rör på sig en timme om dagen. Bland pojkar är det 44 procent som når målet, medan det bland flickorna bara är 22 procent. Dessutom är 51 procent av befolkningen 16–84 år överviktiga eller feta enligt Folkhälsomyndigheten.

Jag representerar svensk innebandy och vi erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om – hela idrottsrörelsen har det gemensamt att vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler som idrottar, desto bättre för folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Jag vill uppmana Västra Götalands kommunpolitiker och tjänstemän att prata ännu mer med oss i idrottsrörelsen. Besök de slitna anläggningarna som behöver renoveras eller ersättas. Prata med föräldrarna som måste gå upp i ottan för att enda träningstiden för barnen var klockan 7 en helgdag. Se konsekvenserna av att varken vuxna eller barn får rätt förutsättningar för motion.

När ni gjort det behöver ni fatta tydliga beslut om att renovera och att bygga nytt. Idrottsrörelsen bidrar till glädje, gemenskap och folkhälsa – Västra Götalands kommuner behöver ge oss förutsättningar att göra det!

Märit Bergendahl

Ordförande för Svenska Innebandyförbundet

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.