Olika faller ödets lotter

Insändare
PUBLICERAD:
Arkivbild
Foto: Gorm, Kallestad
Vård

Som gammal hundägare vet jag att om man köper en hundvalp får man inte lämna valpen ensam. Även en fullvuxen hund skall man inte lämna ensam, på sin höjd någon timme.

Jag kände en hästägare som hade två stycken hästar, hon var tvungen att ta bort en häst. Då fick hon order av veterinären att skaffa en ny häst eller sälja den som var kvar. En häst mår verkligen inte bra att vara ensam. Det finns massor av regler för våra husdjur.

Men när det gäller ensamma äldre finns det tydligen inga regler alls. Känner en dam som är 88 år har varit sambo i 70 år, plötsligt slås allt sönder när hon för ett tag sedan blev änka. Att sitta ensam i sin lilla stuga timme efter timme med alla minnen det måste vara fruktansvärt.

Visst kommer hemtjänsten dit med jämna mellan rum och ger henne medicin. Men hemvården är ju så stressad att de inte stannar många minuter. Ingen skugga faller på de här flickorna från hemtjänsten, de har ett väldigt pressat schema.

Men alla dessa enhetschefer och underchefer som sitter vid sina nya skinande blanka skrivbord, och de är många till antal det är ju ett helt stim, hur tänker de? Har de något pressat schema?

Den här ensamheten är ju fruktansvärd. Kommunerna har tydligen ingen beredskapsplan för påtvingad ensamhet. Är detta verkligen "den svenska modellen"?

Alla vet att Gullspångs kommun har en väldigt pressad ekonomi, det vet de flesta att pengarna bara försvinner som att hälla vatten i ett såll. Det är ingen nyhet för det har stått i MT med jämna mellanrum. Men det är inte vi gamla som är problemet, vi har i allra högsta grad gjort oss förtjänta av den ynkliga pension som många av oss har. Det är andra grupper i vårt samhälle som kostar enorma pengar, det är sådana som aldrig har tjänat in en skattekrona till vår kommun och kommer aldrig att göra det, men som har en betydligt bättre standard än många pensionärer.

Olle Höijer, Gullspång

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.