Traditionsenlig hembygdsfest i solsken

Nyheter
PUBLICERAD:
Mariestads folkdansgille bjöd på musik och dans.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Under söndagen hölls den årliga hembygdsfesten i Bergatorp. I vanlig ordning stod Mariestads folkdansgille för en del av underhållningen.

Hassle bygdegårdsförening bildade år 1991 och sedan dess har hembygdsfesterna blivit en kär tradition. Ett 50-tal personer brukar besöka evenemanget, en siffra som har minskat något de senaste åren, enligt föreningens ordförande.

– Festen betyder mycket för oss, men det är svårt att hitta folk som vill engagera sig. Vi börjar bli till åren, säger Katarina Agell Engström.

För att locka yngre hade föreningen i år arrangerat ponnyridning i skogspartiet bakom gården, det var dock ont om barn på plats när evenemanget startade.

På scenen spelade och sjöng Lennart Bäckman, Ingmar Bergström och systrarna Olsson. Mariestads folkdansgille, som varit hembygdsfesterna trogna i många år, dansade och spelade på gräset.

I en av byggnaderna fanns en utställning om kägelspel samt den permanenta utställningen om Charles Emil Löfvenskiöld som donerade gården till Hassle pastorat. Mellan år 1899 och 1950 bedrevs husmodersskola på gården.

Gun Persson, Olle Persson och Kerstin Henningsson brukar besöka hembygdsfesten.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Ordförande Katarina Agell Engström konstaterar att föreningens medlemmar börjar bli gamla.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.