• idag
  25 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Så kan politiker bättre hjälpa barn med autism

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Det senaste året har Autism- och Aspergerförbundet sett en mångfaldig ökning av ärenden som rör tvångsvård av barn med autism. För att inte orsaka barnen långvariga trauman behöver politikerna i Västra Götalands kommuner se till att de personer i kommunen som är inblandade i beslut om tvångsvård har tillräcklig kunskap om barn med autism, skriver Ulla Adolfsson, ordförande för Autism- och Aspergerförbundet.

Det senaste året har det skett en kraftig ökning av antalet barn med autism som tvångsvårdas. Men för barn med autism är sällan tvångsvård en bra lösning. Många gånger skapas är en kedjereaktion av felaktiga beslut på grund av bristande kunskap – något som faktiskt går att åtgärda.

Det börjar många gånger med en orosanmälan till socialtjänsten från skolpersonal som felaktigt tolkat konsekvenserna av barnets funktionsnedsättning som ett tecken på bristande omsorg från föräldrarna eller socialt nedbrytande beteende. Inom socialtjänsten saknar också många som arbetar med fall som rör tvångsvård av barn tillräcklig kunskap om autism. Det riskerar att leda till att barn tvångsvårdas på felaktiga grunder.

När barnet sedan tvångsvårdas inom ramen för lagen om vård av unga (LVU) förvärras ofta barnets tillstånd. Barn med autism behöver tydlighet, struktur, förutsägbarhet och kontinuitet, vilket inte alltid erbjuds. Ofta begränsas också umgänget med föräldrarna, vilket ytterligare förvärrar situationen. Därför kan tvångsvård leda till traumatiska upplevelser som förstärker barnets svårigheter. För ett barn som har svårigheter med socialt samspel är det extra svårt att knyta an till nya vuxna som inte förstår barnets särskilda behov.

Vi rekommenderar dig som är kommunpolitiker i Västra Götaland att besluta om tre åtgärder för att ännu bättre hjälpa barn med autism. Genom att göra det kan kommunen säkerställa att barn med autism inte tvångsvårdas på felaktiga grunder. Besluta om att:

1. Genomföra ett kompetenslyft inom socialtjänsten, för att de tjänstemän som arbetar med beslut om LVU ska få särskild kunskap om barn med autism.

2. Säkerställa autismspecifikt stöd i hemmet för de barn och föräldrar som behöver det.

3. Utbilda alla nämndemän och domare i förvaltningsrätten om barn med autism, samt övrig personal som är involverad i att ta beslutet om att tvångsomhänderta barn inom ramen för LVU.

Det är alltid en tragedi när barn behöver tvångsvårdas. Det är en än större tragedi när den vård som är tänkt att hjälpa barnet i stället bara gör situationen värre.

Ulla Adolfsson, ordförande för Autism- och Aspergerförbundet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.