Farväl Salander, tack för allt!

Böcker
PUBLICERAD:
Hon som måste dö
David Lagercrantz
Norstedts

Kändisar bestiger Mount Everest, en svensk minister utsätts för rysk hatkampanj på nätet, en mystisk hemlös man – och så Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Där har du fonden till Lagercrantz avslutande tredje bok i kölvattnet efter Stieg Larssons Millenniumtrilogi.

Intrigen är intrikat och listig, men känns väl lång. Men författaren är som en hängiven lärare som vill undervisa sina elever/läsare om allt från genetik till hur samhället fungerar. Den folkbildningsambitionen ger jag tummen upp för.

Samma tumme åker upp för finalen när tempot och spänningen skruvas till; Salanders syster är i Stockholm med mord i blicken och Blomkvist får det minst sagt svettigt.

Jag har nämnt det tidigare: Lagercrantz är en bra författare och vet att fixa en bra story, men han saknar Stieg Larsson magi på något sätt. Klokt därför att låta Salander försvinna ut i periferin en gång för alla.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.