Stopp och belägg!

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Per Warvlin
Fordon som framförs på ett sådant sätt att man bryter mot trafikregler och de lokala ordningsföreskrifterna är och för blir en överträdelse som polisen ska beivra.

På sociala medier uttalas argument som ”Låt ungdomarna ha lite roligt” och ”Det händer inget i stan ändå”. Detta gör mig onekligen lite fundersam över hur vi i dagens samhälle förhåller oss till lag och ordning. Är det okej att föräldrar uppmanar sina ungdomar till lagöverträdelser på detta sätt? Jag undrar var vi är på väg? Mot ett laglöst samhälle? Inte alls konstigt i så fall, när föräldrar abdikerar så totalt från sitt föräldraansvar.

Att reagera när man hör om ungdomar som i hög hastighet kör upp bredvid barnfamiljer, pensionärer och folk som är ute och rastar sina hundar, framkallar avgassmällare som skrämmer folk halvt från vettet, eller som har ställt på bränslepumparna så att när de trycker på gasen framkallar enorma svarta avgasmoln som både fotgängare och cyklister blir drabbade av, som sladdar sönder gräsmattor, åker runt på områden där det är förbud mot motortrafik och grisar ner stora ytor med skräp och trasiga flaskor, det tycker jag är helt självklart. Det är ett mycket respektlöst beteende. Och så skriver vuxna människor på sociala medier att vi ska låta ungdomarna hållas?!

Hade buskörning och respektlöst beteende varit en tillväxtfaktor för kommunen som genererade nya skatt intäkter och dragit till sig nya arbetstillfällen då hade det möjligtvis varit en sak! Nu är det precis tvärt om. Buskörningen förstör för både restauranger med uteserveringar och hotell. Och de sönderkörda gräsmattorna och nedskräpningen innebär att kommunen måste lägga extra pengar och resurser på att städa, ställa iordning och laga det som gått sönder. Det är dina och mina skattepengar som måste användas till det. Pengar som hade gått att använda till något betydligt mer meningsfullt.

Vi har tillsammans med polisen upprättat ett så kallat medborgarlöfte som innebär att vi gemensamt ska göra insatser för att få en bättre och tryggare kommun för våra medborgare. Jag menar att kommunen har gjort sin del av löftet/avtalet och förväntar mig att polisen uppfyller sina åtaganden i detsamma.

Vi är absolut inte emot folk, varken unga eller gamla, som har ett motorintresse. Vi uppskattar verkligen när man vill visa upp sina fordon. Att ”ströga” är nästan en del av kommunens varumärke. Självklart ska vi ha cirkulerande fordon i stan. Cruising och raggarkultur är en livsstil som vilken annan som helst, och den ser vi positivt på. Det vi reagerat på nu är bristande respekt mot andra medborgare i stan och den skadegörelse som kostar stora pengar att åtgärda. Det kan aldrig vara okej bryta mot trafikregler och ordningsföreskrifter och då behövs det en ordningsmakt i form av en närvarande poliskår som till exempel bötfäller de som inte sköter sig. De som sköter sig ska självklart fortsätta med sitt motorintresse värna sin livsstil.

Johan Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.