• idag
  25 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fler kan cykla till jobbet än idag

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Tor Richardsen
Det finns en stor potential för cykeln i Västra Götaland. Cykeln är yteffektiv, tyst och fantastiskt bra för både den egna hälsan och vår gemensamma miljö. Under namnet Hållbart Resande Väst samarbetar Västra Götalandsregionen med bland annat regionens alla 49 kommuner kring hur det går att öka det hållbara resande. Hållbart Resande Väst har gjort en cykelpotentialstudie och siffrorna är väldigt lovande.

Det handlar inte om att alla måste börja cykla, men betydligt fler än idag kan cykla. 37% - lågt räknat - av de som jobbar i vår region kan nå sin arbetsplats inom en halvtimma med en vanlig cykel! Ännu bättre ser det ut på landet, långt från Göteborgsområdet. I Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad finns kommuner där många kan nå sin arbetsplats inom en kvart. Men idag cyklar bara några få procent, även om det finns exempel på lysande undantag. I Skaraborg finns goda möjligheter att öka cyklandet. Som ett exempel kan nämnas att i Mariestad kan hela 32% av invånarna nå sin arbetsplats inom 15 minuter med en vanlig cykel – alltså ett snitt som är betydligt bättre än regionen i sin helhet.

Före sommaren hade regionfullmäktige budgetdebatt. Från oppositionens sida var inte intresset för cykelns särskilt stort. S nämnde inte ens ordet cykel i sin budget, SD nämnde det en gång och då var cykelsatsningar något negativt och V nämnde cykeln en gång. För grönblå samverkan återkommer cykeln gång på gång i budgeten.

Det är en självklarhet för grönblå samverkan att stötta utbyggnation av cykelvägar, förverkliga den regionala cykelplanen och stärka möjligheten till vardagscykling utmed våra regionala vägar.

Nu i höst genomförs ett testcykelprojekt för elcycklar. Målgruppen är vanebilister vid ett par stora arbetsplatser och som har möjlighet att elcykla till jobbet på under en halvtimma. Nyligen kom en undersökning som visat att varannan elcykeltur ersatt en bilfärd.

Det är dags att fler sätter sig på cykeln – för den egna hälsans och den gemensamma miljöns skull.

Ulrika Frick (MP)

Ordförande kollektivtrafiknämnden

Björn Thodenius (M)

Vice ordförande kollektivtrafiknämnden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.