Unga bäddar för festen

Publicerad:
Vänergymnasiets transport- och restaurangelever är en del av det som händer bakom kulisserna av Speedartdesign. Foto: Birthe Wetter

Elever från Mariestads båda gymnasieskolor hjälper till inför Speedartdesign. Bygg- och anläggning, fordon- och transport samt restaurang- och livsmedelsprogrammet är engagerade.

Fyra sistaårselever från Vänergymnasiet startade i fredags morse med sin del av uppdraget. Vid halv åtta tog de både kran- och distributionsbilen för att hämta byggställningar till läktaren.

– Det blev fyra lass till hamnen, säger eleven Alice Karlsson.

Alice Karlsson, Jonas Karlsson, Charline Ericson och Malin Nyström är några av Vänergymnasiets elever som deltar i Speedartdesign.
Alice Karlsson, Jonas Karlsson, Charline Ericson och Malin Nyström är några av Vänergymnasiets elever som deltar i Speedartdesign. Foto: Birthe Wetter

Under onsdagen ska hon, Malin Nyström, Charline Ericson och Jonas Karlsson samt lärarna Rickard Aronsson och Kennet Ingemarsson ta sig till Falköping.

– Vi ska hämta 25 betongbarriärer som väger ett och ett halvt ton styck, förklarar Rickard Aronsson.

– Det är lite mer på riktigt och mer än bara träning här på skolan, säger eleven Jonas Karlsson.

Gott att äta

18 elever i årskurs två på restaurang- och livsmedelsprogrammet är i full gång med förberedelserna inför helgen.

– Vi ska göra och servera mellan 180 till 200 portioner om dagen till funktionärerna, säger Morgan Moberg, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

På menyn står grillad fläskfilé, kalvfärsbiffar och sallad. Dessutom bidrar bagerilinjen med färskt bröd och dessertkaka.

Eleverna i årskurs två på Vadsbogymnasiets bygg- och anläggningsprogram var under två dagar på plats i yttre hamnen för att sätta upp publikläktaren.
Eleverna i årskurs två på Vadsbogymnasiets bygg- och anläggningsprogram var under två dagar på plats i yttre hamnen för att sätta upp publikläktaren. Foto: Michael Gustafsson

Bygga läktare

Eleverna i årskurs två på Vadsbogymnasiets bygg- och anläggningsprogram har under två dagar satt upp publikläktaren i yttre hamnen.

– Klockan åtta på måndagen började vi bygga ställningar. Nu återstår det att sätta upp staket och lägga skivor över trätrallen för att öka säkerheten, förklarar eleven Haris Cavka.

Eleven Haris Cavka förklarade hur arbetet på Speedartdesign gick till.
Eleven Haris Cavka förklarade hur arbetet på Speedartdesign gick till. Foto: Michael Gustafsson

– Ställningsbyggandet är en kurs de ska gå under läsåret, så detta är en bra uppvärmning, säger läraren Hans Dahlberg.

Han berättar att de elever som har varit med på Speedartdesign har lärt sig fortare än de andra när det gäller den nämnda kursen.

– Men det är bara vart tredje år vi har denna möjlighet, säger läraren och förklarar att de andra eleverna få lär sig mer om att bygga upp ställningar under sin praktik och på skolan.

Efter att Speedartdesign är över kommer Vadsbo- och Vänergymnasiets elever vara med och slutföra arbetet, det vill säga plocka ner ställningar och köra tillbaka allt material.

Artikeltaggar

Claes PetterssonNyheterSpeedartdesign

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare