• idag
  25 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi kan inte blunda för problemen med flyktingmottagandet

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Johan Nilsson/TT
Svar till Leif Udéhn i MT 30/8.

Om man ständigt målar upp en bild av hur dåligt det är i Mariestad och hur undermåligt vi sköter vår kommun för att man inte vågar säga hur illa ställt det är med det svenska flyktingmottagandet, då blir det problematiskt. I sin övertygelse att allt är nattsvart riskerar man (socialdemokraterna) också att driva sin politik åt det hållet för att man ska bevisa att det man sa verkligen var rätt.

Förnekelse var namnet, Leif Udéhn.

Sverige är inte rustat för det stora flyktingmottagande vi haft de senaste åren. Med det säger jag inte att vi inte ska hjälpa folk i nöd. Det vi ser nu, såväl i Mariestad som i många av Sveriges övriga kommuner - med stora ekonomiska underskott - är konsekvenserna av att staten skjuter över kostnaderna till kommuner och landsting. Vår samhällsstruktur mäktar inte med att hantera denna volym av flyktingar och därför säger vi moderater att vi måste minska flyktingmottagandet till en gemensam nordisk nivå. En nivå där vi klarar av att ta emot och ta om hand våra flyktingar och där staten inte skjuter över kostnaderna på flyktingmottagandet till kommunerna.

Leif Udéhn – jag blir både förvånad och skrämd när du verkar tro att 56 000 kronor skulle räcka för en nyanländ. En nyanländ som inte har kunnat komma in på arbetsmarknaden under tiden staten har haft ansvaret. Tror du på allvar att denna summa ska räcka för att utbilda och försörja en nyanländ under flera år när staten inte klarat det under etableringsfasen? Du verkar helt ha missat att det Sveriges regering gör nu, är att skjuta över sitt ansvar för flyktingmottagandet till att bli ett kommunalt ansvar.

Ovanstående är alltså en av orsakerna till de ökande kostnaderna vi ser för kommunen, en annan orsak är alla placeringar. Samhället ser inte längre ut som när du och jag växte upp Leif. Vi kan inte ha ett samhälle där placeringarna ökar år efter år och ett skolsystem som slår ut de ungdomar som är praktiker och har goda förutsättningar att bli duktiga hantverkare med saknar förutsättningar att bli akademiker. Även i framtiden kommer vi att behöva duktiga hantverkare. Staten borde inse att vi har fått en skola som inte längre är för alla. De barn och unga som har det lite svårare att ta till sig kunskap borde få en chans att lyckas de med. Dagens svenska skola klarar inte av att hantera praktiska duktiga elever. Alla vill inte läsa vidare. Det måste få vara okej, och då menar jag att vårt skolsystem måste reformeras så att vi kan ta vara på både ”läshuvuden” och praktiker.

Jag är varken naiv eller rasist. Jag blir dock bekymrad över hur lätt du tar på vissa frågor och att du målar upp en bild helt utan problem, bara vi höjer skatten. Dagens samhällsproblematik löser man inte med mer skatt utan genom kreativa lösningar och idéer.

Johan Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.