Rättskiparnas rättvisa

Krönikor
PUBLICERAD:
När jag fick frågan om att börja skriva krönikor på familjesidan med några månaders mellanrum gav jag mig själv en regel:
Skriv inte om sport om det inte finns en god anledning.

Efter tre mer eller mindre idrottsfria krönikor tyckte jag nu att det fanns ett behov av det. För med en fotbollssäsong som ska avgöras samt nalkande seriepremiärer i både ishockey och innebandy behöver det snackas lite om våra domare.

För oavsett vilken nivå eller idrott våra rättskipare ägnar sig åt kan inte jag komma på någon annan hobby där utövarna får motta så orimligt mycket skit. Vissa av dessa kan precis som en del spelare livnära sig på sin hobby, men saken är densamma: Du har ingenting att vinna som domare.

Gör du en bra match? Good for you. Gör du en dålig match? Då kommer du garanterat att få höra det plus en drös glåpord ovanpå.

Ändå så ställer dessa hjältar upp oavsett väder och vind. Självklart får de betalt för mödan, men vad är det egentligen värt?

Bara för någon vecka sedan överhörde jag två medelålders herrar stå och prata om vilket blindstyre och vilken idiot den assisterande domaren i en fotbollsmatch var. Allt med samme domare ståendes två meter framför skakandes på huvudet.

Det hela eskalerade när några ungdomar snappade upp vad deras två, vad jag erfar, ledare hade spottat ur sig. Under matchens avslutande halvtimme ropade killgänget hånfullt på offside så fort en boll kom över på den assisterande domarens planhalva. Därtill upprepades påståendena att han var både blind och sämst med jämna mellanrum. Huvuddomaren ansåg de däremot hade gjort "en helt okej match". Om han fick veta det? Givetvis inte.

Att framföra kritik eller pissa på en domare är två vitt skilda saker.

Jag själv är långt ifrån Guds bästa barn vad gäller detta, men gränsen till de personliga påhoppen har jag aldrig passerat vad jag kan minnas. Åtminstone har jag inte sagt det så domaren i fråga har hört det.

Så till dig som går på någon form av idrott under hösten, och för all del i framtiden också: Tänk på vad du skriker till våra rättskipare. Tänk självklart även på vad du säger till spelarna också, men fotbolls- innebandy- och ishockeyspelare lär det inte bli brist på ännu.

Till dig som dömer någon form av idrott: Fortsätt med det du gör, för jag som har dömt fotboll vet hur kul det är. Idrotten ger så mycket till så otroligt många och utan er blir det ingen match. Hoppas fler inser det.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.