Det finns ingen policy om förtur

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Svar på debattartikel ”Lyssna på oss som arbetar i skolan!” fredag 6/9 samt insändare ”Varför anställs inte personal med bäst erfarenhet?” 9/9. Insändarna behandlar båda en upplevelse av hur vikarier tillsätts i Mariestads kommun.

Tillsättning av vikarier i skolans enheter rekryteras genom att individerna själva har ansökt om att bli vikarier och därefter blivit inskrivna i ett bemanningsregister. De som har möjlighet att vara korttidsvikarier i skolan ska vara myndiga och ha genomgått gymnasial utbildning. Vidare ska de ha inlämnat uppgifter från belastningsregistret och uppvisa personlig lämplighet för uppdraget. När det blir aktuellt för vikariat kontaktas möjliga vikarier utifrån en prioriteringsordning där de med någon form av pedagogisk utbildning, till exempel påbörjade lärarstudier, studier till fritidspedagog eller barn- och fritidsprogrammet, prioriteras först.

Vikariaten tillsätts utifrån ett könsneutralt perspektiv. Det finns i Mariestad ingen policy, dold eller officiell, med förtur till vikariat av för ”hockeykillar”.

Maria Appelgren, utbildningschef Mariestads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.