Fördubblat antal i Oxjakten

Motorsport
PUBLICERAD:
På lördag kommer över 300 enduroförare att kunna skådas vid Bångahagen i Mariestad.
Foto: Peter Gustafsson
Mariestads enduroklubb firar 25 år med sin tävling Oxjakten.
337 förare är anmälda till lördagens arrangemang vid Bångahagen i Mariestad.
– Det är 54 procent fler startande än förra året. Ett trendbrott, säger Claes Pettersson i tävlingsorganisationen.

1994 kördes alltså den första Oxjakten i Mariestad. Jubileet till ära har den flerfaldige svenska mästaren och Novemberkåsavinnaren Joakim Ljunggren anmält sig till tävlingen. Karlskogakillen tävlar i seniorklassen och får där känna flåset av Tibros Anton Sandstedt.

Tävlingsvarvet består av två enduroprov och ett extremprov. Senior- och juniorklassen ska köra hela fem varv.

– Banan blir en ordentlig utmaning även för elitförarna. Den så kallade Sandbäckensträckan är utmanande för alla tävlande, berättar Claes Pettersson.

Claes Pettersson gläds åt att tävlingen lockar 120 fler förare jämfört med 2018. För tiotalet år sedan var Oxjakten en av landets större tävlingar bakom SM och några av de stora klassiska loppen. Nu är man på väg uppåt igen.

– Jag tror att vårt koncept med tre prov som körs ett antal varv med en maxtid är något som gör det stora antalet startande. Oxjakten har ett gott rykte ute i enduro-Sverige.

Från hemmaklubben finns Alfred Akersten och Roger Karlsson på startlinjen.

– Jag gör en satsning mot Novemberkåsan, så jag tar Oxjakten som ett bra tillfälle för att få en ordentlig genomkörare, berättar Alfred.

Övriga förare med lokal anknytning är de båda FMCK Skövde-förarna Ludvig Pettersson och Oliver Önnefors samt från Töreboda MK Joakim Ericsson, Jan-Olof Wallskog samt Andreas Remfäldt.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.