Viltolyckor med vildsvin och rådjur ökar

Trafik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Olyckorna med vilt på vägarna ökar stadigt år för år, främst med rådjur och vildsvin. Nu uppmanar Nationella Viltolycksrådet till landsomfattande åtgärder under en kampanjvecka som startar på måndag.

Enligt ny statistik sker i genomsnitt en viltolycka var åttonde minut på det svenska vägnätet, vilket innebär att över 62 000 förare av något fordon är inblandad i en viltolycka årligen.

I Skövde kommun inträffade 354 olyckor med vilt under 2018, mer än 100 fler olyckor än för bara tre år sedan, och det är olyckor med rådjur och vildsvin som ökar mest.

Under kommande vecka uppmärksammas farorna med viltet utmed vägarna under Nationella Viltolycksrådets insatsvecka "Viltvarning - ta det lugnt". Syftet är att få trafikanter att vara mer uppmärksamma och anpassa fart och körsätt.

– Alla fordonstrafikanter måste alla samverka för att få ned antalet viltolyckor och här har förarens kunskap och uppmärksamhet stor betydelse, säger Pernilla Persson på Nationella Viltolycksrådet.

Inträffade viltolyckor hittills under 2019.
Foto: Nationella Viltolycksrådet

Under insatsveckan riktar Viltolycksrådet också extra uppmärksamheten på de eftersöksjägare som utför eftersök av det djur som varit inblandade i en viltolycka. Under spårning sätter eftersöksjägaren upp ett varningstält som är en signal att sänka hastigheten och passera platsen försiktigt.

Under veckan sker en en hel del informationskampanjer och även trafik- och hastighetskontroller på olycksdrabbade vägar.

I Skövde sticker några vägavsnitt ut lite extra i statistiken. Det är dels väg 200 mellan Skövde-Tidan, väg 194 mellan Skövde-Hjo och väg 26 mellan Skövde-Tidaholm. Även på väg 49 mellan Skövde-Tibro äger många olyckor rum. Gemensamt för de sträckor med höga olyckstal är att de också tillhör de mest trafikerade vägarna.

Om olyckan är framme

Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel.

Även om man inte kan konstatera någon skada på djuret så ska olyckan ändå alltid rapporteras till Polisen via SOS 112. Polisen skickar ut en eftersöksjägare för att spåra djuret och eventuellt avliva det för att förkorta dess lidande. Genom att använda Viltolycksappen, som laddas ner gratis från internet, kan trafikanten lätt ange exakt plats. Appen anger de geografiska koordinaterna.

Trafikanterna måste också markera platsen där sammanstötningen skedde. Detta sker bäst genom att använda en så kallad viltolycksremsan som finns att hämta hos Bilprovningen eller Polismyndigheten.

De fem mest viltolycksdrabbade vägarna i Västra Götaland

Viltolyckor

• E6 mellan Kungälv och Kode

• Väg 180 mellan Alingsås och Borås

• Väg 172 mellan Uddevalla och Bengtsfors

• Väg 189 och väg 42 mellan Alingsås och Sollebrunn

• Väg 26 mellan Tidaholm och Skövde

Viltolyckor i Skövde
ÅrRådjurÄlgAlla viltslag
201522420252
201624629287
201725534312
201829536354
2019186 -10 -206 -

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.