I höst fyller Törebodas mest anrika affär 100 år, och därmed faller det på tredje generationens möbelhandlare i rakt nedstigande led att arrangera firandet.
– Egentligen har jag aldrig varit intresserad av möbler, men fira ska vi, säger nuvarande ägaren Magnus Andersson.
Det var aldrig meningen att han skulle bli möbelhandlare. Magnus Andersson (som är kusinbarn till Herbert Andersson) var intresserad av bilar och motorer och skaffade sig ett jobb som lastbilsmekaniker i Mariestad när han gått ut skolan.
– Jag är fortfarande inte speciellt intresserad av möbler, men det behöver inte vara någon nackdel, säger han.
Affärsintresse
– I kedjan Möbelmästarna, där vi är medlemmar, går det bäst för de som utöver själva möbelintresset också är intresserade av affärer.
Och möbelbranschen är stenhård. Att sälja möbler kräver stora och därmed dyra butiksytor, och konkurrensen från nätet är svår, intygar han. Den egna styrkan är att han har viss näsa för vad som går hem i stugorna.
– Jag försöker följa trender i lagom takt genom att gå på mässor, och så reser jag en hel del i länder som Malaysia, USA och Baltikum. Men inredningstidningar läser jag aldrig!
Historien
Gustav, Karl och Hjalmar Andersson startade Bröderna Anderssons möbelfabrik i Töreboda i november 1919, och en kort tid senare öppnade de sin gemensamma möbelaffär.
– De drog igång från ingenting och klarade sig väldigt bra. Under storhetstiden på 40-talet hade de möbelaffärer i Hova, Mariestad, Kristinehamn och Göteborg också.
1955 beslöt bröderna att dela upp sina tillgångar mellan sig och så smått börja lämna över ansvaret till nästa generation. Magnus Anderssons farfar Gustav tog över fabriken och affären tillsammans med barnen Marianne och Georg.
Tre adresser
Fabriken lades ner 1973, men möbelaffären levde vidare på tre olika adresser - först på Fabriksgatan, sedan Skövdevägen och slutligen på den nuvarande adressen Borrebodavägen.
Magnus Andersson föddes in i verksamheten, säger han, och fick ofta hjälpa till med att bära, lasta och så småningom köra ut möbler.
1989 var det dags för pappa Georg att gå i pension.
– Ska du inte prova att ta över affären ändå? Annars lägger jag ner! sa han till sonen.
Inte tal om
Det skulle det inte bli tal om, men Magnus tog tjänstledig från mekanikerjobbet för att hjälpa till att sälja ut lagret och lägga ner verksamheten.
– Sedan blev jag liksom kvar i det. Jag började renovera lokalerna, affärerna började gå bättre och rätt som det var insåg jag att det var lite intressant ändå.
Pappan och faster Marianne fortsatte att jobba i affären i flera år till. I dag arbetar sju personer hos Bröderna Andersson, plus företaget som kör ut möbler.
Årets möbelbutik
– Farsan är fortfarande intresserad av hur det går, men han frågar aldrig om siffror.
2008 utsågs affären till årets möbelbutik i Sverige, vilket var en fin fjäder i hatten. Nu vänder konjunkturen nedåt, men eftersom företaget äger de egna lokalerna ligger Bröderna Andersson ändå bättre till än många konkurrenter, menar Magnus.
Det är ett fritt jobb, tycker han, men humöret stiger och faller med omsättningen. Bra försäljning borgar för gott humör.
Vem tar över?
Magnus Andersson har två söner, som inte förefaller särskilt intresserade av att ta över efter honom en dag.
– Och jag vill inte lura hit dem mot deras vilja, säger han.
Men med tanke på hans egen historia kanske osvuret är bäst. Den mest motvillige lastbilsmekaniker kan ju sluta som möbelhandlare.