Hoppa till huvudinnehållet

Awaz Karim ny skol- och kulturchef

Publicerad:

– Så här långt har allt varit positivt, jag har blivit varmt välkommen av alla, samtidigt som jag vet att vi behöver jobba för att få budget i balans, säger Awaz Karim, som sedan två veckor tillbaka är skol- och kulturchef i Gullspångs kommun

Hon inleder med att överraska, Awaz kommer nämligen från en rektorstjänst på ett gymnasium i Alingsås, då ska hon väl veckopendla? Icke alls.

– Just nu bor jag i en lägenhet, men jag blev så förtjust i ett hus med sjöutsikt att jag inte kunde låta bli att köpa det, 1 december flyttar jag till Otterbäcken, säger hon leende.

Positivt överraskad

Under de två veckorna hon varit på plats i Gullspångs kommun, Awaz Karim började 9 september, har det handlat om att sätta sig in i jobbet. Träffa personal och politikerna i barn- utbildning och kulturnämnden. Möten som varit positiva säger hon.

– Innan jag sökte tjänsten googlade jag, redan då tyckte jag att det såg bra ut. Liten kommun, små enheter, korta beslutsgångar. Ändå har jag blivit positivt överraskad. Apropå detta med beslutsgångar, här i korridoren sitter folk från flera verksamheter. Då är det lätt att höra sig för. Jag är också glad över välkomnandet och det jag sett ute i verksamheten. Inte minst miljön på skolorna. Mitt intryck är att barnen är glada och trygga, säger Karim och är snabb att lägga till snabbt att det rör sig om spontana intryck.

Tuffa tider

Awaz Karim är väl medveten om att barn- utbildning och kulturnämnden brottas med ett stor underskott och vädjar om tålamod.

– I år blir det ett minus, vi kan inte trolla, men vi fortsätter att göra åtgärder, förhoppningsvis utan att det drabbar verksamheten, samtidigt som vi fortsätter att följa upp. Mycket är sådan som inte syns förrän på sikt, i nästa års budget.

Awaz Karim började som skol- och kulturchef i Gullspångs kommun den 9 september.
Awaz Karim började som skol- och kulturchef i Gullspångs kommun den 9 september. Foto: Owe E Hermansson

Awaz sågar dock förslaget om att minska heltidstjänsterna från 100 till 90 procent inom skolan och därmed reducera kostnaderna. Något som nämnden diskuterat.

– Det är inte aktuellt längre, jo, de som vill gå ner i tid ska naturligtvis få göra detta, men det är inget som vi ska driva. Inte heller inom nämnden tror man på detta. Även blöjorna på förskolan ska vara gratis.

Uppskattar föreningslivet

Hur osäkra ska då personal inom icke-lagstadgad verksamhet vara? Awaz talar sig varm om både fritidsverksamheten och musikskolan. Hon vurmar för att bygga broar mellan föreningslivet och kulturen och berättar att hon varit kulturpolitiker i regionen, hon var en tid ersättare i kulturnämnden.

Även om det mesta fortfarande handlar om att ta in allt nytt, träffa nyckelpersoner, sätta sig in i MTG-samarbetet som är helt nytt för henne, är ”smekmånaden”, då allt bara flyter på, över.

– Nej, det existerar inte, det är hårt arbete som gäller, jag har redan fått mina första föräldrasamtal. Men det är väl så det ska vara.

Syrien

Awaz Karim berättar att hon kom till Sverige från Syrien år 1991 och är ute och föreläsare om dels kvinnor och islam, dels integration.

– I samband med dem talar också om mig själv. Under mina första sju år i Sverige kunde jag inte språket. Jag var hemmafru och kvar i min hemkultur. Jag är mycket stolt över den resa jag gjort, säger Awaz Karim, som alltså inte bara är ny skol- och kulturchef utan också ny invånare i Gullspångs kommun.

Artikeltaggar

Awaz KarimGullspångNyheterSyrien

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.