Klimatstrejk på torget

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Under fredagen strejkade man för klimatet på flera svenska orter.
Foto: Anna Fröjd
Under fredagen klimatstrejkade ett 70-tal personer på torget.
I två timmar vistades både små som stora ute i blåsten.
– Det känns som att det börjar röra sig framåt, alla är medvetna, säger Jessica Grankvist.

Vid lunchtid började strejken i Mariestad.

– Vi har försökt lägga den så att folk kan komma hit på sin lunch. Vi strejkar inte på samma sätt som många andra. Alla kan inte vara här hela tiden, vissa kommer och går, säger Jessica.

Under fredagen demonstrerade människor över hela världen för klimatet.

I Sverige, från Kiruna till Malmö, hölls manifestationer och strejker på över 100 orter som arrangeras av Greta Thunbergs rörelse Fridays for future.

I veckan kom FN:s klimatrapport, som beskriver hur klimatförändringarna går snabbare än väntat. Haven blir varmare, ekosystemen rubbas, det marina livet påverkas, isarna smälter fortare, permafrosten tinar och sjukdomar och naturkatastrofer väntas öka.

Nu växer klimatrörelsen Fridays for future, som svenska Greta Thunberg satte i gång då hon började skolstrejka för klimatet vid Mynttorget i Stockholm för ungefär ett år sedan.

Under fredagen hölls strejker och demonstrationer över hela världen, och i hela Sverige planerades manifestationer på över 100 orter, och många vuxna väntades också delta.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.