Hoppa till huvudinnehållet

Rätt husskötsel tar hänsyn till miljön

Publicerad:
Branschfolk inom byggnadsvården ser flera anledningar att behålla gamla byggnader. Bilden visar gamla stan i Mariestad.
Branschfolk inom byggnadsvården ser flera anledningar att behålla gamla byggnader. Bilden visar gamla stan i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Hur vi förvaltar byggnader har stor påverkan på miljön.

– Många glömmer bort att rätt skötsel går hand i hand med hållbarhet, säger Helen Simonsson på Riksantikvarieämbetet.

Under förra veckan anordnades Byggnadsvårdens konvent i Mariestad. Helen Simonsson var en av föreläsarna som behandlade ämnet Verktyg för hållbar förvaltning och dokumentation.

Temat handlade om hur byggnader bör skötas med hänsyn till miljön samt vilket kulturarv vi ska överlämna till kommande generationer.

– Man ska reparera och underhålla fastigheter när det verkligen behövs. Inte bara för att man känner för det, säger Helen Simonsson.

Viktigt vara överens

Hon berättar att till synes små förändringar i ett hus kan få värre följdeffekter än vad många tror.

– Till exempel kanske man bara borrar ett litet hål, men om hålet är felplacerat kan det komma in vatten i konstruktionen. I annat fall kanske man målar ett litet stycke där färgen flagnat. Helt plötsligt står man där med en målarfärg som har dåligt bindemedel och då är skadan skedd, säger föreläsaren.

Simonsson betonar också vikten att försöka vara överens vid en reparation. Annars blir det lätt att inventarier byts ut i onödan.

– Någon kanske vill att tapeten byts ut medan någon annan tycker att ytterdörren ska ersättas. Resultatet blir många nyinköpta ting, vilket medför både onödiga utgifter och omotiverad miljöpåverkan.

Helen Simonsson föreläste om hur man sköter om sin bostad ur ett hållbarhetsperspektiv.
Helen Simonsson föreläste om hur man sköter om sin bostad ur ett hållbarhetsperspektiv. Foto: Charlotte Ferneman

Tips från Stephan

Enligt Stephan Fickler, verksamhetsledare för Svenska byggnadsvårdsföreningen, bidrar vår föränderliga livsstil till snabba omkastningar i hemmet.

– Svenskar har generellt dålig acceptans för föremål med snygg ålderdomlig prägel. Det ligger i tiden att allt i våra hem ska vara nytt och fräscht, men då försvinner gamla saker som fortfarande är i fint skick.

Hur kan man renovera och samtidigt behålla gammalt material?

– Jag tar tegeltak som exempel. I dag är det vanligt att folk slänger teglet när taket byts ut. I stället borde man lägga tillbaka tegelpannorna efter att papp och läkt ersatts säger Stephan Fickler.

Han ger också enkla och effektiva tips på hur fastighetsägare kan minska energiförbrukningen i hemmet.

– Sänk innetemperaturen med någon grad, duscha mindre och byt till ledlampor när de andra lamporna blivit uttjänta. Energiförbrukning i småhus utgör faktiskt en stor del av Sveriges totala energiförbrukning.

Skador av klimatet

När det gäller byggnadsförvaltning är det inte bara den mänskliga faktorn som behöver tas i beaktning. Med ett varmare klimat kommer fastighetsägare att ställas inför nya problem.

– I takt med att vintrarna blir mildare och blötare kommer vi ser fler klimatrelaterade skador på byggnader. Rost och påväxt kommer bli vanligare, säger Helen Simonsson.

Den här nedbrytande processen är förrädisk eftersom den kan vara svår att upptäcka.

– Man kanske inte märker något första eller andra året, men tredje året kan skadorna ha blivit omfattande, säger Simonsson.

Eftersom människor inom byggnadsvården vet att klimatförändringarna kommer påverka våra hus försöker branschfolk se till att många gamla byggnader får stå kvar

– Hus som inte rivs är oförbrukade resurser och dessutom står gamla fastigheter för skönhet, kulturhistoria och hållbarhet, säger Stephan Fickler.

– Vår generations uppgift är att inte äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov, säger Helen Simonsson.

Stephan Fickler ger tips på hur fastighetsägare kan minska energiförbrukningen.
Stephan Fickler ger tips på hur fastighetsägare kan minska energiförbrukningen. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Hus och hemMariestadRiksantikvarieämbetetStephan Fickler

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.