Vem värnar om fattigpensionären?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Janerik Henriksson/TT
Jag blev verbalt påhoppad efter min förra insändare som handlade om pensionärernas dilemma. En man anklagade mig för att klaga "Du ska inte klaga du rer dig gott!".

Jag klarar mig, men jag talar om många pensionärer som lever i misär och fattigdom. En ensamstående pensionär som bara har strax under 7000 i pension, den har det inte lätt. Att Annie Lööf stoppade värnskatten, en reform för drygt 6 miljarder som enbart gynnar de med högre inkomster, det är verkligen förvånande och oroande att Stefan Löfven gick med på detta.

Den stora invandringen 2014-2015 gör att vi står och faller med kommunens ekonomi. Det är kommunerna som står för barnomsorg, skolor, äldreomsorg, tand- och sjukvård för invandringen.

Nu kan väntetiden inom sjukvård, tandvård, barnomsorg och trygghetsboende inte bli veckor och månader, utan ibland till och med år.

Varför gynnas inte de svenska medborgare som bott och arbetat i Sverige ett helt liv? Jag tänker på de ensamstående pensionärer som lever i sina stugor och inte har något bostadsbidrag, men de har hela tiden utgifter för vatten, avlopp, ström, telefon, sophämtning, sotaren och kunna köpa en del egen mat. Att anlita hemtjänsten som kommer med mat och medicin att även ha larm, kan kosta skjortan. Även en gamling kanske någon gång vill köpa något till sig själv, till exempel skor eller kläder. Samtidigt har staten tagit bort mängder av subventioner för medicin som många behöver när de blir gamla. Socialdemokraten Göran Persson tog bort ATP:n, med ett enda pennstreck samtidigt försvann änkepensionen,

Finansministern Magdalena Andersson säger i TV att pensionärerna ligger henne varmt om hjärtat. Hur ska hon kunna veta vad det vill säga att leva i fattigdom när hon själv har cirka 150 000 kronor i månadslön, traktamenten, fria resor och det mesta betalt?

Det är flera riksdagsmän som bluffar med sitt boende, bor hos mamma eller sin sambo, tar ut dubbla boenden. Sedan sitter de i TV och förklarar att de följt regelverket, men det moraliska regelverket då? Men det är ju de själva som har skapat detta regelverk.

En arbetslös invandrarkvinna med tre barn kan få 21 810 kronor i månaden i olika försörjningsstöd. Föräldrapenningen är retroaktiv och kan tas ut när hon vill. Det finns SFI-bonus, kostnader för glasögon, bidrag till hushållsutrustning, spädbarnsutrustning och helt subventionerad sjukvård. Medicin, tandvård, kollektivtrafik, telefoni, möbler (runt 50 000 kronor).

Detta är ingen lögn. Det finns att läsa om på försäkringskassans hemsida. Jämför nu detta med våra fattigpensionärer. Jag är ingen rasist utan vill bara värna om de fattiga i vårt land. Stefan Löfven talar hela tiden om allas lika värde och den svenska välfärden, men för vem? Det gäller ju inte alla, för mig låter det vedervärdigt. Har aldrig röstat borgerligt, men hur gör jag nästa gång?

Olle Höijer

Gullspång

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.