Åke Möller bjöd på en historisk resa

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Åke Möller höll föredrag i biblioteket och utgick från några av de bilder som finns med i hans bok.
Foto: Alf Ehn
Historikern Åke Möller drog nästan fullt hus när han föreläste i biblioteket.
– Om vi inte haft domkyrkan hade vi inte heller haft någon stad, säger Åke.

I lördags släppte Åke Möller sin bok om Mariestads historia i lördags. Elva års arbete resulterade i 432 späckade sidor och responsen har varit minst sagt god.

– Domkyrkan var nästan full. Det var omtumlande och intresset överträffar alla förväntningar, även om jag visste att det finns ett stort intresse för historia i Mariestad, säger Möller och tillägger:

– För min egen del är det stimulerande med tanke på tiden jag lagt ned på forskning och att skriva.

Fängslande

Sedan boksläppet i lördags har han föreläst för Rotary och i Marieholmskyrkan. Båda föreläsningarna var fullsatta och när Åke föreläste i biblioteket under tisdagskvällen var det nästan fullt i lokalen. Åhörarna lyssnade intresserat och Möllers kunskaper fängslade publiken.

Den här gången utgick han från bilder. De flesta finns med bland de 346 illustrationerna i boken.

Salen i biblioteket var nästan full då Åke Möller föreläste.
Foto: Alf Ehn

Resan började för 436 år sedan, den 9 oktober 1583 då Mariestads stadsprivilegier undertecknades av hertig Karl. Möller fortsatte med intressanta fakta om Mariestads lagbok och kom sedan in på domkyrkan, som började byggas 1593.

Hertig Karl valde Klara kyrka i Stockholm som förebild och den imponerande byggnaden har betytt mycket. Möller hävdar att utan kyrka hade det inte blivit någon stad.

Beställt fler

Intresset för Åke Möllers bok är stort. Den såldes i samband med föreläsningen och Åke signerade exemplaren för de som ville.

– Först beställde vi 600, sedan ytterligare 400. Det är riktigt kul, säger bokhandlare Kent Jönsson.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.