Hoppa till huvudinnehållet

Man misstänkt för bombhotet släpptes fri

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Efter bombhotet i måndags utrymdes Arena Skövde. En man anhölls misstänkt för gärningen och begärdes häktad på torsdagen, men efter häktningsförhandlingen släpptes han fri.
Efter bombhotet i måndags utrymdes Arena Skövde. En man anhölls misstänkt för gärningen och begärdes häktad på torsdagen, men efter häktningsförhandlingen släpptes han fri. Foto: Roland Svensson

(UPPDATERAD) Den man som begärdes häktad misstänkt för bombhotet mot Arena Skövde i måndags, släpptes på fri fot efter häktningsförhandlingen. Tingsrätten anser att han på sannolika skäl är misstänkt för brottet, men anser inte att han kan störa den fortsatta utredningen.

En man i 20-årsåldern anhölls i sin frånvaro sent på måndagseftermiddagen, anhållningsbeslutet kunde verkställas senare på måndagskvällen. Mannen var misstänkt för grovt olaga hot, för att ha ringt till kommunens kontaktcenter och i det samtalet ha uttalat att en bomb fanns på Arena Skövde i måndags vid lunchtid.

Begärdes häktad

Polisen hade spårat det inringda samtalet som hade gjorts från den anhållne mannens mobil. I samband med gripandet genomfördes också en husrannsakan.

På torsdagen begärdes mannen häktad eftersom kammaråklagare Hampus Sabel ansåg att mannen på fri fot skulle kunna störa den fortsatta utredningen. Sabel ansåg att mannen på sannolika skäl var misstänkt för grovt olaga hot.

"Fel person"

Vid häktningsförhandlingen i Skaraborgs tingsrätt på torsdagseftermiddagen förnekade den misstänkte, via sin advokat Fredrik Almer, brottet. Han hävdade att polisen hade gripit fel person, att en annan person har begått brottet.

Den övriga delen av förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Därefter höll domstolen överläggningar och när man sedan meddelade sitt beslut stod det klart att domstolen ansåg att mannen på sannolika skäl är misstänkt för grovt olaga hot.

Släpptes fri

Men däremot ansåg man inte att mannen på fri fot skulle kunna störa utredningen allvarligt. Därför hävdes anhållningsbeslutet och mannen försattes på fri fot.

Den misstänkte reste sig direkt för att lämna rättssalen tillsammans med sin advokat.

Kammaråklagare Hampus Sabel sade efteråt till SLA att han givetvis inte delade domstolens bedömning i häktningsfrågan.

– Den misstänkte har ju pekat ut en annan person som skyldig till brottet, han hävdar att det är en annan som har använt hans mobil. Den uppgiften vill vi kontrollera, men personen som pekas ut har vi inte hittat och har därför inte kunnat höra denne.

Var på platsen

Däremot slår Sabel fast att man också kunnat fastställa att samtalet ringdes från den aktuella mobilen från en plats nära Arena Skövde och att man fått fram uppgifter som visar att mannen i 20-årsåldern också befann sig på platsen vid den tidpunkten.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.