Hoppa till huvudinnehållet

Skas får 102 miljoner till PCB-sanering

Publicerad:
PCB-saneringen på Skaraborgs sjukhus måste vara färdig vid årsskiftet 2022/2023. Regionstyrelsen har satt ett tak på 350 miljoner kronor för den sista etappen. (Bilden tagen vid saneringsarbetet 2015)
PCB-saneringen på Skaraborgs sjukhus måste vara färdig vid årsskiftet 2022/2023. Regionstyrelsen har satt ett tak på 350 miljoner kronor för den sista etappen. (Bilden tagen vid saneringsarbetet 2015) Foto: Erica Augustsson

Regionstyrelsen anslår 102 miljoner kronor till fortsatt PCB-sanering på Skaraborgs sjukhus Skövde. Däremot blir det som tidigare känt, stopp för planerad ombyggnad av mottagningsytor och entré. Allt enligt sjukhusstyrelsens förslag.

Med anledning av att budgeten inte är i balans hos Skaraborgs sjukhus och att behovet av mottagningsrum och andra lokaler minskar, beslutade Skas styrelse att inte gå vidare med planerad ombyggnad av mottagningsytor och entré. På så vis sparar man 25 miljoner kronor i ökade hyreskostnader.

Tillsammans med Västfastigheter har sjukhuset istället arbetat fram ett alternativ förslag för projektet som fokuserar på att enbart sanera PCB samt göra en mindre renovering av dessa delar inom byggnaden.

Enligt lagkrav behöver den PCB som återstår i byggnaden saneras före årsskiftet 2022/2023. Regionstyrelsen beslutade under tisdagen att anslå 102 miljoner kronor för att finansiera den första delen i denna sista PCB-etapp på sjukhuset.

Fastighetsnämnden får återkomma till regionstyrelsen med beslutsunderlag för den allra sista renoveringsetappen. Kostnaden för de två sista delarna i PCB-projektet får inte gå över 350 miljoner kronor enligt regionstyrelsens beslut.

Artikeltaggar

MiljöRegionstyrelsenSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.