• idag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

EU och britterna överens om avtal

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ger tummen upp till avtalet.
Foto: Matt Dunham
EU och Storbritanniens regering har nått en uppgörelse om brexit.

"När vilja finns, finns det en uppgörelse – och vi har en!", skriver EU:s Jean-Claude Juncker.

"Vi har ett fantastiskt nytt avtal", kommenterar premiärminister Boris Johnson.

Efter dagar av spekulationer och sena förhandlingar har EU och Storbritannien enats om hur Storbritannien ska lämna unionen, uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

"Det är en rättvis och balanserad överenskommelse för EU och Storbritannien och ett bevis på vår beslutsamhet att ordna en lösning. Jag rekommenderar toppmötet att ge sitt stöd till den här uppgörelsen", skriver Juncker på Twitter.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ger tummen upp.

"Vi har ett fantastiskt nytt avtal som tar tillbaka kontrollen. Nu borde parlamentet se till att få brexit genomfört på lördag så att vi kan gå vidare med andra prioriteringar som levnadskostnaderna, sjukvården, våldsbrott och miljön", skriver han på Twitter.

Gränsfråga löst

Redan under onsdagskvällen uppgavs flera frågor vara lösta mellan EU och Storbritannien – inklusive nyckelfrågan om den framtida gränsen mellan Irland och Nordirland. Bland annat olika tullarrangemang och vilket inflytande det nordirländska regionala parlamentet ska ha.

Men Boris Johnson måste även få sitt brittiska parlament att godkänna avtalet. Underhuset är kallat till en extrainsatt session på lördag, för att då kunna rösta igenom det avtal premiärministern hoppas ha med sig hem från Bryssel. Det är långt i från självklart att det blir ett ja där.

DUP säger nej

Johnson kämpar fortsatt för att lösningarna ska accepteras av nordirländska unionistpartiet DUP och de mest hårdföra brexitörerna i hans eget parti, Konservativa partiet.

Bakslaget att DUP nobbar hans förslag kom på torsdagsmorgonen.

"Vi har varit inblandade i de pågående diskussionerna med regeringen. Som det är nu, kan vi inte stödja det som föreslås", skriver DUP:s ledare Arlene Foster och vice partiledare Nigel Dodds och hänvisar till oklarheter gällande moms och lösningen i tullfrågan.

"Vi kommer att fortsätta att arbeta med regeringen för att försöka nå ett vettigt avtal som fungerar för Nordirland och skyddar Storbritanniens ekonomiska och konstitutionella självständighet", fortsätter Foster och Dodds.

Efter Junckers och Johnsons besked meddelade DUP att de står fast vid sin ståndpunkt om avtalet.

Dessutom vill oppositionen inte se ett utträde i månadsskiftet som kommer. Labourledaren Jeremy Corbyn vill tvinga fram ett tillägg till det avtalsförslag Johnson hoppas kunna presentera, enligt The Times.

Tillägget skulle kräva ett ja även i en ny folkomröstning för att godkännas. Det skulle tvinga premiärminister Boris Johnson att be om ännu en förlängning. Förslaget skulle enligt The Times kunna stödjas av Liberaldemokraterna, skotska nationalistpartiet SNP och de 21 ledamöter som i september sparkades ut ur de konservativas partigrupp efter att ha röstat emot Johnsons linje för en så kallad hård brexit.

Fler möten?

Även om ett avtal med EU nu är klart är det långt i från säkert att det kan godkännas av alla medlemsländer vid toppmötet.

Sannolikt lär någon eller några be om tid för att kunna granska överenskommelsen rent juridiskt, uppger en högt uppsatt EU-källa i Bryssel. Det öppnar samtidigt för att fler toppmöten behövs före månadsskiftet.

– Vår plan är att diskutera brexit i dag klockan 15.30. Om det inte finns ett avtal då kommer diskussionen att handla om vad som händer i stället. Frågan om en förlängning (av förhandlingstiden) kommer att vara högst aktuell, säger en EU-källan.

Kampen om brexit

Storbritannien folkomröstade 2016 om sitt medlemskap i EU. Lämna-sidan vann med 52 procent mot 48 procent. Den 29 mars 2017 informerades EU formellt om det brittiska beslutet och förhandlingar inleddes om ett utträdesavtal.

Avtalet blev klart i november 2018 och har godkänts av kvarstannande EU-länders stats- och regeringschefer, samt den dåvarande brittiska regeringen under premiärminister Theresa May. Det brittiska underhuset har dock tre gånger om sagt nej till avtalet, vilket lett till att utträdesdatumet tills vidare skjutits upp till åtminstone den 31 oktober.

May tvingades avgå i somras och har ersatts av Boris Johnson, som utlovat att landet ska lämna EU när förlängningstiden går ut, oavsett om det då finns ett avtal eller inte. En majoritet i parlamentets underhus har dock drivit igenom lagstiftning som kräver en ytterligare förlängning till början av 2020, om inte underhuset dessförinnan godkänner antingen en uppgörelse eller ett utträde utan avtal.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.