• idag
  27 maj
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ska vi acceptera att droghandlare indirekt styr kommunens ekonomi?

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Robin Haldert / TT
Vi måste tala klartext om kommunens underskott. Socialnämndens underskott beror på två saker; ökade placeringar och ett kraftigt ökat försörjningsstöd. Det är viktigt att lyfta fram att övriga verksamheter inom socialnämndens områden går enligt plan och följer budget.

Utbildningsnämndens underskott menar jag beror på avsaknaden av föräldraansvar. Ett ansvar som allt oftare skjuts över på kommunen där personalen i skolan ska axla både utbildning och uppfostran. Vi ser en ökad användning av narkotika bland unga och ökad brist på respekt för lärare och vuxna.

Tekniska nämndens underskott beror bland annat på skadegörelse och vandalism.

Vi tvingas lägga stora pengar på fel saker när vuxenvärlden sviker.

Skötsamma elever och barn som behöver extra stöd riskerar att inte få den hjälp de behöver och har rätt till för att en liten klick elever har tagit över skolorna och stjäl de resurser som skulle kunna läggas någon annanstans. Den tid som våra lärare måste ägna åt att agera föräldrar och vara kuratorer för dessa barn skulle istället läggas på de som verkligen behöver det. Personalen får slita hårt för att finansiera effekten av föräldrar som inte finns eller bryr sig om sina barn som därmed riskerar att hamna i dåligt sällskap och bli drogberoende vilket i värsta fall leder till att de måste omhändertas och genererar dyra placeringskostnader. Jag och mina allianskollegor blir skrämda över den alltmer tillåtande drogliberala synen som breder ut sig i samhället och vuxna som sviker sina barn genom att till exempel prioritera sina egna fritidsintressen.

Den som tror vi löser detta med mer pengar är naiv!

Det vi behöver är ett samhällsuppror som tydliggör att vi inte tolererar att våra surt förvärvade pengar går till tuffa ungdomsgäng som vandaliserar och slår sönder rutor, kraschar gatubelysning och förstör våra planteringar.

Ska vi acceptera att droghandlarna i stan indirekt får styra kommunens ekonomi genom att de rekryterar nya ungdomar in i drogträsket som slutar med stort mänskligt lidande och höga kostnader för behandling och placeringar?

Vi vuxna får aldrig acceptera eller blunda för att elever i årskurs 7-8 riskerar att fastna i ett narkotikaberoende. Vi måste ta gemensamt krafttag när vi ser att det gått så långt att drogförsäljningen pågår inne i våra skolor! Hur länge ska vi acceptera detta? Jag ser inte en enda anledning till att detta ska få fortgå!

Kommunen har aldrig lagt så mycket pengar, tid och kraft som på förebyggande arbete som vi gör nu. Vi har byggt upp en fantastisk verksamhet som jobbar med detta, men det hjälper inte när allt fler unga börja nyttja droger och de vuxna sviker och inte tar sitt ansvar.

Är det någon som allvar anser att vi ska höja skatten för våra invånare och fortsätta låta knarkhandlarna köra runt i dyra bilar på stan och sprätta med sina guldhalsband och dyra klockor? Inköp som de finansierat genom att dra ner våra ungdomar i narkotikaträsket.

Nä, nu får det vara nog. ”Upp till kamp” för ett drogfritt samhälle!

Johan Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.