• idag
  8 aug
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Framgångar på stadionenduron

Enduro
PUBLICERAD:
Ludvig Petterson från Mariestad, som nu tävlar för Skövde, fick jaga placeringar i finalen.
Foto: Peter Gustafsson/Arkiv
I helgen arrangerade Götene motorklubb den populära stadionenduron.
Tävlingen arrangerades på Kinnekulle ring där det fanns ett flertal lokala förare på plats.

Tävlingsbanan, gick på och omkring racerbanan där de tävlande fick bemästra såväl asfalt som grus och gräsgärden. Alla tävlande skulle köra fyra varv.

Från Mariestads enduroklubb fanns Simon Jonsson och Alfred Gustavsson med i ungdomsklassen E0. För båda dessa ungdomar var det tävlingsdebut. Simon tvingades att bryta efter en krasch och en kraftig lårkaka. Alfred fullföljde tävlingen och slutade på en tiondeplats.

Oliver Önnefors från Mariestad, som tävlar för FMCK Skövde, startade i den större ungdomsklassen E0 och slutade även han på en tiondeplats.

I motion under 36 år startade från Töreboda MK Arvid Hellqvist som slutade på en 23-plats och Jonathan Liljeblad som blev nummer 50 i mål samt Dennis Dahl från Mariestads EK som hamnade på en 55-plats. Där körde också Benjamin Johansson och Christoffer Liljeblad Töreboda MK, men dessa fick bara ihop ett varv var.

Räckte inte

I mellanklassen motion 36-50 år körde Markus Pehrson Mariestads EK samt från samma klubb Anton Gustavsson. De blev en 16- och en 41-plats. Från Töreboda MK startade Claes Gustavsson som placerade sig som nummer 56.

I den äldsta motionsklassen fanns det tre Törebodaförare på startlinjen. Sven-Åke Karlsson som blev nr 20 in i mål, Daniel Johansson fick en 28-plats samt Kjell Liljeblad som placerade sig på en 39-plats.

För tävlingsklasserna senior, bredd och junior gällde det att kvala in till den stora finalen. För att kvala in krävdes en topp tio-placering i senior, topp 20 i bredd och minst en 15-plats i junior. Tyvärr räckte inte tiden för Joakim Eriksson i Töreboda MK, men det blev en 33-plats av 58 startande i breddklassen.

Mariestadsbon Ludvig Pettersson tävlande för FMCK Skövde fanns med i juniorklassen. Ludvig som endast hade kört tre timmar på sin nya endurocykel lyckades trots svår kramp i underarmarna kvala in som elfte junior till finalen.

"Kunde köra om"

I finalen var det masstart och tre varv som gällde. Med så många förare som startar samtidigt var det oerhört viktigt att få en bra start och komma långt fram i början. Ludvig kom iväg ganska bra, men nästan omgående kraschade en förare framför honom vilket gjorde att han tvingades väja och kom iväg bland de sista. Därefter började en jakt på placeringar för Pettersson.

– Vi gjorde några små justeringar på fjädringen till finalen, vilket gjorde att jag slapp krampen i armarna. Jag kände att jag fick ett mycket bättre flyt och kunde köra om en hel del förare, säger Ludvig.

De sista passerades faktiskt i sista sväng då tre förare krokade ihop och Ludvig kunde därmed köra förbi. När han nådde målsnöret så hade han nått en sjätteplats i klassen och en 19-plats totalt i finalen.

– Körningen med den nya hojen kändes riktigt bra. Nu ser jag fram emot nästa års SM-serie tävlande, säger Ludvig Pettersson.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.