Törebodabon Allan Mann var en legendarisk svensk krigshjälte som blev norsk motståndsman och brittisk agent, samt stred mot både Stalin och Hitlers arméer.
– Hans livsöde är unikt och skulle kunna bli en lång tv-serie, säger journalisten Thomas Tynander.
Thomas Tynander har tidigare skrivit tre böcker.
Det är två biografierna om ishockeymålvakten Pelle Lindbergh och ”Swede” Lundquist, svenskamerikanen som upplevde hela andra världskriget i Stilla Havet – och som var med vid Pearl Harbor 7 december 1941. Tynander har även gjort en hockeybok om Frölunda.
52-åringen är inte helt okänd för tidningens läsare.
– Jag jobbade faktiskt ett år på TSL-sporten 1989. Det var verkligen en rolig och viktig tid i mitt liv, säger Thomas och skrattar.
Han är numera redaktör på SVT Sport och har en diger journalistisk bakgrund.
Profil
Allan Mann, född 5 maj 1921 i Töreboda, gjorde stora insatser under andra världskriget. Kompakt byggd, endast 170 cm lång, kände han ett kall att ställa upp. En nära vän har vittnat om att Allans Manns handslag ska ha varit som en "järnnäve".
Törebodabon var en tystlåten man med stark vilja.
– Utan att ens ha gjort värnplikten bestämde han sig 18 år gammal för att inte bara se på när både Finland och sedan Norge invaderades. Han var ingen äventyrare, men ville ändå göra en insats mot ondskan, berättar Thomas.
Juniormästaren i brottning tog värvning i den Svenska frivilligkåren vid finska vinterkriget, trots att han inte ens hade gjort lumpen. Han stationerades vid Sallafronten i Lappland där han stred mot ryssarna och var ordonnans.
Senare deltog han även som frivillig i Norge där han stred mot nazisterna. Men under ett uppdrag på fjället utanför Narvik skadades han svårt av granatsplitter i magen.
På släde
Trots stora umbäranden lyckades vältränade Allan Mann frakta en fransk legionär – som var skadad i foten och inte kunde gå – på släde över fjället till säkerhet i Sverige. Släden byggde han själv av trasiga skidor och det tog 19 timmar innan de var framme.
Allan Mann var medvetslös av blodförlust när han hittades av de svenska gränsstyrkorna. Den franska regeringen belönade honom med Hederslegionen.
När han återhämtade sig efter skadorna i Narvik blev han också värvad som brittisk SOE-agent. Allan Mann tog sig över till Storbritannien och blev en av tre svenskar som gick med i Norwegian Independent Company No. 1, senare känt som Kompani Linge.
I hemlighet tränade han med alla kända motståndsmän som Max Manus (film med samma namn), Knut Haukelid (Hjältarna från Telemarken) och Jan Baalsrud (Den 12:e mannen) – numera ikoner från olika filmer. De var vänner livet ut.
Allan Manns uppdrag var att verka på ockuperade områden. Bland annat utförde han uppdrag som hemlig kurir mellan Värmland och Norge. Han överlevde 52 kuriruppdrag mellan Sverige och Norge.
Var med
Enligt uppgift deltog han också i den uppmärksammade räden i Dieppe, Frankrike, i augusti 1942 – ett katastrofalt test inför invasionen av Europa som sedan om två år senare.
Kort sagt, det är inte många varit med om lika mycket som Allan Mann som blev 84 år. Listan över fler uppdrag under kriget skulle fylla hela tidningen.
1951 kom han tillbaka till Sverige efter att först ha blivit kapten i den norska armén. Han var gymnastiklärare och instruktör i närstrid vid Karlberg och utnämndes så småningom till kapten även i Sverige.
Om sina insatser som motståndsman i Norge sa Allan en gång:
– Jag kan inte berätta vilka sabotage vi utförde. De kan göras även i nästa krig.
Bokprojekt
Thomas Tynander fascinerades snabbt av Allan Manns fantastiska bakgrund och började planera ett bokprojekt. Detta kan mycket väl sluta i en film eller tv-serie.
– Allan gjorde betydande insatser och fick medaljer i Finland, Norge, England och Frankrike. Om Allan varit norrman hade han stått som staty i dag.
Arbetet pågår för fullt. Thomas Tynander dammsuger alla arkiv i jakten på uppgifter kring Allan Mann.
– Jag jagar verkligen folk som kände Allan. De får gärna kontakta mig. Att kartlägga Allans upplevelser under kriget är ett svårt pussel. Han pratade gärna om andras insatser, men inte om sina egna. Så vi söker efter personer som vet mer om Allans egna upplevelser, säger Thomas.