• idag
  16 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  20 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Statistiken visar inte sanningen

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Jan Andersson
"Dyster rapport om handeln" är rubriken i MT i måndagens tidning, vilken säkerligen är helt rätt uppfattad av journalisten. Det blir dock något som talesättet "som fan läser bibeln" och så är det med statistik. Jag har själv fått uppleva detta många gånger under alla mina år här.

Så har det också varit med näringslivsbarometern, som inte stigit, trots att näringslivet och kommunen har haft bra kontakt och fungerat väl. Vi är många som är mycket nöjda med den handel som finns i centrum. Tänk bara på att vi snart har sex klädesaffärer inom en radie av femtio meter från Nya Torgets mitt. Det finns tre stora kedjor, som alla varit igång i många år och en av dem gör en storsatsning på Knallen i bottenplanet. De andra tre är privata och den största är av högsta klass med anor. Sedan ha vi den som flyttat från Gamla torget till Stadshotellbyggnaden, som också har mycket hög klass. Så är det ytterligare en helt ny klädesaffär på gång i f.d. tobaksaffären i hörnet av torget med en ung kvinna som vågar satsa. Lycka till!

Det finns ytterligare en affär i samma bransch "runt hörnet" på Kungsgatan. Det finns också många välskötta affärer i olika branscher inom en radie av hundra meter och den fina mataffären på andra sidan järnvägen. Vi har ett centrum som heter duga, vill jag påstå, och halvvägs till Haggården finns ytterligare en affär, som tillhör en stor butikskedja.

På Haggården, med ansiktet mot E 20, finns två stora mataffärer och fyndaffärer som säkert kan locka bilresenärer att svänga av E 20 och fortsätta till centrum och få se vilken sjö som döljer sig bakom "sjöstaden". Detta sammantaget gör Mariestad till en småstad, som visar att siffrorna inte ge rätt bild av situationen så det kan verkligen löna sig att bo i eller/och besöka staden. Jag tycker att Fastighetsägarna Skaraborg borde ägna sig åt att hjälpa till i stället för att sprida statistik med så dystra siffror och som Maria Johansson påpekade, varför inte att ta med helhetsbilden, som inte fick någon rubrik.

Vi har aldrig haft en sådan uppgång på alla fronter i vår vackra stad, så låt oss inte nedslås av ovederhäftig statistik, enligt mitt förmenande, utan glädja oss åt det som finns och som är på gång. Handla här och slösa inte pengar på dyr bensin utan hjälp till med att "ökad handel föder mer handel"!

Sommarens alla besökare har säkert inneburit ökad handel och det ökade boendet på hotell och vandrarhem måste också sätta sina spår i butikerna. Lördagens höstyra är ett bra exempel på aktivitet och låt er inte nedslås. Gör som jag, ge inte upp utan kom igen!

BjörnB

>

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.