Hoppa till huvudinnehållet

Sportbanken öppnar i Gullspång

Publicerad:

– Utrustning som inte längre används ska få nytt liv, säger projektledare Malin Hjalmarsson.

Syftet med att starta en sportbank i Gullspångs kommun är för att så många som möjligt ska ha tillgång till en aktiv fritid.

– Kanske det leder till att låntagare hittar en idrott eller annan aktivitet som de gillar och vill fortsätta med, kanske i organiserad form genom en förening, eller på egen hand. Det är en snöboll som ska sättas i rullning, säger Malin som arbetar på Visa (integration, studier och arbete).

Malin Hjalmarsson, Gullspångs kommun och Anneli Bergdahl, Svenska fotbollsförbundet, presenterar ett integrationsprojekt.
Malin Hjalmarsson, Gullspångs kommun och Anneli Bergdahl, Svenska fotbollsförbundet, presenterar ett integrationsprojekt. Foto: Owe E Hermansson

Sportbankens verksamhet ska bygga på att folk skänker sport- och fritidsutrustning som de inte längre använder. Kopplingen till idrottsföreningar ska bli naturlig. Sportbanken kan bli avgörande för att någon provar en sport.

– Samtidigt som föreningarna kan hjälpa Sportbanken genom leta i sina förråd efter utrustning som inte längre används. Vi kan också ha insamling i samband med matcher, att föräldrar tar med utrustning som inte längre används och som de vill skänka.

Låna 14 dagar

– Det som krävs för att låna på Sportbanken är namn och ett mobilnummer. Enkelt och bra. Lånetiden är max 14 dagar. Om inte utrustningen är tillbakalämnad inom den tiden skickas vanligen ett sms med en påminnelse. Förseningsavgifter ska inte förekomma, men vi kommer ha all rätt att påminna ofta och under lång tid om så behövs.

Man har även skissat på hur Sportbanken ska bete sig om utrustningen går sönder under lånet.

– Då ska den lämnas tillbaka så att vi får laga den, alternativt avregistrera den och eventuellt plocka reservdelar innan den körs till återvinningen. Utrustning med minimal skaderisk, som fotbollar, kan lånas ut till minderåriga utan målsmans tillåtelse men mer avancerad utrustning som slalomskidor lånas ut efter kontakt, exempelvis genom ett telefonsamtal med förälder.

Wow-känsla

Lokalen är viktig, den ska vara ändamålsanpassad och helst inbjudande.

– Här vill vi ge låntagarna en ”wow-känsla”, där upplevelsen är att det finns mängder av fin sportutrustning som bara väntar på att bli använd. Placeringen är naturligtvis viktig. Det ska vara lätt att hitta och tillgängligt, även för personer med funktionsvariationer. Ligger lokalen på en plats där det rör sig mycket människor är det givetvis bra.

Det utesluts inte heller - om plats finns - att lokalen kan erbjuda aktiviteter som bordtennis, fotbolls- eller bordshockeyspel. Det kan skapa ett naturligt ”häng” på Sportbanken.

När det gäller lokal är inget bestämt ännu.

- Vi koller på olika alternativ, troligen startar det i ”Gula Villan” i Skagersvik, i takt med en utökning och när vi har ett större utbud och lager hoppas vi kunna flytta in i större lokal i centrala Gullspång för att öka tillgängligheten.

Gratis

Det ska vara gratis att låna utrustning på Sportbanken. Vem ska då betala kostnader som uppstår?

– Det viktigt att så många parter som möjligt är engagerade, från kommunen till det lokala föreningslivet inklusive frivilligförbunden. Att starta och driva en Sportbank är förhållandevis billigt, om man jämför med många andra verksamheter, men budgeten kan inte vara noll kronor. Det måste finnas utrymme för att anställa personal, ta hand om utrustningen och ge bra service till låntagarna. Då vi inte har några intäktsmöjligheter från verksamheten måste finansiering ske genom andra aktörer, säger Malin Hjalmarsson.

Tittar på Fritidsbanken

På senare år har ”Fritidsbanken” dykt upp på flera orter i Sverige. Det startade i Deje år 2013 efter en idé inom Svenska kyrkan och som ledde till ett samarbete med Forshaga kommun.

– För att inte uppfinna hjulet på nytt ska vi titta på hur Fritidsbanken har arbetat med olika former av arbetsträning, praktik och tidsbegränsade tjänster kopplade till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Generellt sett är det här väldigt positivt för alla parter. Sportbanken skulle kunna lik väl som Fritidsbanken vara en bra plats för arbetsträning där deltagarna kan växa i sin egen takt.

Men har folk inte råd att köpa den utrustning de behöver?

– Jodå, många är beredda att spendera tusentals kronor varje år. Men barn växer ur skor och utrustning. Vi ser Sportbanken som ett alternativ istället för att lägga stora pengar på utrustning som används en eller ett fåtal gånger. Den som däremot vet att utrustningen kommer att användas flitigt kan känna sig trygg med att det är en vettig investering.

”Vi kan ju låna böcker”

– Vi vill att folk ska tänka ”Sportbanken” när det är skridskodag på skolan, så att de inte kastar sig iväg till närmaste sportaffär och köper första bästa par skridskor som endast blir använda vid ett tillfälle. Liksom när de behöver en extra flytväst eller känner för att tälta i en skogsglänta. Kanske även när familjen åker på den årliga fjällsemestern, därför att de kan låna toppenfin utrustning och därmed spara pengar och plats i förrådet.

– Att ändra ett beteende sker inte över en natt, men ju fler som lånar, lämnar och pratar om Sportbanken, desto högre upp i medvetandet hamnar vi och inom en snar framtid kanske det är lika naturligt för folk att låna sportutrustning, vi kan ju låna en bok på biblioteket, säger Malin Hjalmarsson.

Artikeltaggar

FritidsbankenGullspångMalin HjalmarssonNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.