• idag
  16 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  20 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Var ska vi lägga vårt nya äldreboende?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman
Läser i MT att man fortfarande jobbar med att bygga nya äldrebostäder i Humletparken. Vi behöver nog flera äldreboenden, men var skall de byggas ? Det är frågan. För ett par år sedan talade man om en byggnation i Biblioteksparken, men våra politiker vek ner sig efter påtryckningar från våra medborgare. Vi måste värna om de grönområden vi har i centrum. Hedersamt dock att man då lyssnade på medborgarna och stoppade byggnationen.

Nu senast har boendefrågan åter kommit upp med förslag om en byggnation i Humletparken, ett annat av vår idylliska grönområden i centrum. Ett väl frekventerat rekreationsområde vid Tidan med gräsmattor, gångvägar och ett antal stora gamla träd. En fantastiskt vacker miljö, inte minst frekventerad av de boende i området. Sen kom en skiss publicerad i MT för ett par månader sedan med en total förändring, där bl a samtliga gamla fina träd var borta. En nydaning med en planerad ny miljö långt från den nuvarande befintliga. Två stycken fyravåningshus plus bl a en bilparkering skulle uppta hela den nuvarande parken.

I ett tidigare inlägg har jag konstaterat att det torde finnas möjlighet till viss bebyggelse i halva parken. Något som Johan Abrahamsson själv talade om som tänkbart för ett antal månader sedan, när jag talade med honom. Tar man bort bilparkeringen och bygger en större byggnad för boende, så kan man få in det i en del av Humletparken, utan att den fina gamla parkmiljön förstörs. Det går om man anstränger sig. Man kan bygga i parken utan att parkmiljön förändras mer än marginellt.

Parken som välfrekventerat rekreationsområde har det talats om länge. När då någon på plansidan säger att ”gamlingarna kan ju promenera i Biblioteksparken eller Universitetsparken”, sätter man sig i halsen. Hur korkat resonerar våra tjänstemän i kommunen ? Man undrar. Vi talar om gamla människor 80 – 100 år varav många knappt kan ta sig utanför sin dörr, än mindre flera hundra meter längre bort. Så tänk om.

Till sist. Det måste finnas andra områden i stan, där man kan bygga nya äldreboenden. Kom tillbaka med ett nytt och bättre förslag än Humletparken. Alternativt kan ni komma tillbaka med ett nytt förslag till äldreboende i Humletparken, där planansvariga tjänstemän tar hänsyn till parkens unika och uppskattade miljö vid ån, med gångvägar under de stora gamla träden. Det går att bygga på de premisserna.

Till sist. Jag har fått mycket uppskattning av folket på stan för mina insändare om Humletparken. Utöver detta har ju kommunen direkt fått in 80-90 namnunderskrifter i ärendet, så säg inte att det inte varit någon opposition i ärendet. Rör inte vår park, säger man ! Hitta istället en ny plats för ett äldreboende. Kanske i området mellan nya Eken-byggnationen och järnvägen till Katrinefors, men det finns flera alternativ. Så lyssna på medborgarna i Mariestad och bygg någon annanstans. Låt Humletparken vara !

Bengt Josefsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.