• idag
  16 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  20 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bra personal- och lönepolitik SKAS?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Läser med bestörtning vad det från de styrandes håll i VGR och SKA anses om oss sjuksköterskor och våra villkor. Det satsas så mycket på oss… Samtidigt lämnar flera medarbete med resultat att vårdavdelningar och operationssalar hålls hjälpligt öppna med hjälp av kunniga men dyra bemanningssjuksköterkor. Hur löser då ansvariga tjänstemän det i SKAS?

I den löneöversyn som i dagarna avslutas kunde de påbörjat en uppryckning genom att till att börja med följa ingångna centrala avtal! I Vårdförbundets avtal med SKL är parterna överens om att det bland sjuksköterskor ska identifieras så kallade ”särskilt yrkesskickliga” som via lön ska premieras för att de bland annat är duktiga i yrket men även är lojala och stannar i yrket hos arbetsgivaren.

Hur gör då SKAS i denna viktiga fråga? Ja, enligt Vårdförbundet har de lokala cheferna, som dessutom ska vara lönesättande, identifierat ca 400 personer i SKAS som uppfyller de krav som Vårdförbundet och SKAS varit eniga om innan denna översyn. Sedan går SKAS HR-avdelning in och säger att så många kan vi inte premiera utan det kommer förmodligen röra sig om max ett 80-tal sjuksköterskor som kommer erhålla det som centralt finns avtalat om. Avtalsbrott? Om detta beslut står sig kommer det att bli fler som säger upp sig och återkomma som bemanningssjuksköterskor! Ofta till samma arbetsplats men med dubbel lön. Vilket lönar sig bäst för SKAS som arbetsgivare? Att betala egen personal enligt gällande avtal eller dubbel lön plus ersättning till ett företag för att hyra in den f.d. egna personalen? SKAS, gör om, gör rätt!

Sjuksköterska som kommit till vägs ände.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.