• idag
  8 aug
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nej till ett upphandlat fondtorg

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Henrik Montgomery/TT
Regeringens premiepensionsutredare Mikael Westberg presenterade i veckan sitt förslag: en ny gigantisk statlig myndighet ska handla upp de fonder som svenska folket kommer tillåtas välja bland. Omfattande regleringar som har lett till ett högt konsumentskydd för premiepensionen (PPM) har just införts, men utan att utvärdera om det finns några problem kvar att lösa så kommer nu förslag på ytterligare regleringar. Tidplanen är forcerad – den nya jättemyndigheten ska vara på plats om drygt ett år.

I dagens pensionssystem bär vi själva hela risken för vårt framtida pensionsutfall. Då är det rimligt att vi också har möjlighet att bestämma hur pengarna ska placeras. De sparare som inte vill eller kan välja själva ska självklart ha ett bra ickevalsalternativ; den viktiga frågan är hur systemet ska utformas för dem som vill välja fonder själva.

Ungefär hälften av spararna har gjort ett eget fondval i PPM. Om man frågar spararna vill två av tre ha möjlighet att välja själva, i gruppen 18-34 år vill nästan åtta av tio kunna välja själva (Sifo 2019). Spararna ska ha tillgång till kontrollerade fonder med hög trygghet men deras valmöjligheter ska inte begränsas av byråkratiska hinder och tjänstemän som självsvåldigt bestämmer vad spararna ska få välja bland.

Westberg föreslår ett system där statliga tjänstemän ska avgöra vilka fonder spararna ska få placera sina pengar i. Detta kommer leda till en rad problem.

Fonder som inte passar in i en fördefinierad mall sorteras bort - redan där inskränks valfriheten. Det kommer krävas strikta upphandlingskriterier och myndigheten kan inte ändra fondutbudet även om det visar sig att upphandlingen gett fel sorts fonder för nästa period. Idag kan spararna löpande utvärdera och byta fond.

När avtalsperioden är slut och en ny upphandling ska ske kommer de fondval som spararna gjort att ogiltigförklaras och kapitalet tvångsflyttas till de nya fonder som upphandlats. Fonder som spararen inte har valt men som tjänstemännen tycker är likvärdiga.

Framgångsrika fonder signalerar att de inte vill vara med i det system som föreslås. Det finns en stor risk att avkastningen påverkas negativt om fonden först ska hantera ett kraftigt inflöde av kapital, och sen ett motsvarande utflöde när upphandlingsperioden tar slut. Risken är att det bara blir indexfonder som kan svälja dessa stora pengaflöden, och att upphandlingsproceduren endast skapar utrymme för en viss typ av fonder.

Riskerna för maktkoncentration är överhängande. Den nya myndigheten kommer på sikt att bestämma över inte bara ickeväljarnas enorma portfölj utan över hela fondtorget – totalt 4000 mdkr.

Istället för att använda det trubbiga upphandlingsinstrumentet förespråkar vi ett tryggt system där de fonder som uppfyller högt ställda kvalitetskrav är valbara. Avgiften bestämmer Pensionsmyndigheten sedan tidigare genom avgiftstak och rabattsystem. Istället för hinder och regelbundna tvångsflyttar bör spararna få hjälp och stöd för att göra bra pensionsval.

Fredrik Nordström, vd Fondbolagens förening

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.