Så mycket ökade Mariestads befolkning

Nyheter
PUBLICERAD:
Mariestads kommun får allt fler invånare.
Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
Invånarantalet i Mariestads kommun ökade med 150 personer under årets första nio månader. En ökning som överensstämmer med den förväntade utvecklingen.
– Sedan 2012 har vi haft en årlig befolkningstillväxt, säger Linnea Åman Dahlquist, GIS-ingenjör på Mariestads kommun.

För några år sedan proklamerade kommunen sin vision om 4 000 fler invånare till år 2025. Den folkökningen framstår alltmer som en utopi. Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) har tidigare sagt till MT att visionen är optimistisk och att en mer rimlig prognos är en folkökning på 200 personer per år.

Sedan årsskiftet ligger den förutsägelsen mitt i prick med den faktiska utvecklingen.

Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som redovisat statistik om befolkningsförändringar från 1 januari till 30 september. I redogörelsen framgår att Mariestads kommun hade 24 522 invånare vid septembers slut. Den totala folkökningen med 150 personer beror främst på inflyttning.

– Av de som folkbokförts i Mariestad har det dött fler människor (210) än vad som fötts (185). Vi är tacksamma för nyinflyttningarna, säger Linnea Åman Dahlquist som arbetar med geografisk information och statistikfrågor (GIS).

Minskning i Töreboda

Om resten av 2019 följer mönstret för årets nio första månader kommer befolkningstillväxten landa på just 200 personer. Mellan åren 2012 och 2018 har Mariestads kommun haft en ökning med 640 personer. Grannarna Gullspångs och Törebodas siffror för årets tre första kvartal visade en minskning för båda kommunerna. Gullspång backade med tre personer och Töreboda med 29.

I Västra Götaland bodde den 30 september 1 723 548 människor, vilket var en ökning med 13 734 personer. Skaraborgarna var 268 218 till antalet, en tillväxt med 950 människor.

Med tre månader kvar till 2020 uppgick den totala folkmängden i Sverige till 10 313 447 personer.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.