Hoppa till huvudinnehållet

Smutsiga grisar kom till slakteriet

Publicerad:
Några av grisarna som kom in till slakteriet var mycket smutsiga.
Några av grisarna som kom in till slakteriet var mycket smutsiga. Foto: Bild från Livsmedelsverkets rapport

Knappt 70 grisar som var för smutsiga för att levereras kom under oktober in till Skövde slakteri. Livsmedelsverket har anmält leveranserna till länsstyrelsen.

Djur som levereras till ett slakteri ska vara rena vid ankomst, men så var inte fallet med ett 70-tal grisar som kördes till Skövde slakteri under andra halvan av oktober.

Tre leverantörer

Det rör sig om två leveranser från tre leverantörer och det totala antalet grisar som kom in till slakteriet var drygt 290. Det var alltså inte alla grisar som var smutsiga.

I det fallet när grisar från två leverantörer anlände med samma transport gick det inte att se tatueringsnumret på någon av de förorenade grisarna, så man vet inte vilken flock de hörde till.

Hade inflammation

Smutsen bestod med största sannolikhet av gödselföroreningar som hade torkat in på grisarna. Samtliga grisar var innegrisar.

På två av grisarna från den ena leverantören fanns hudinflammation på baklåren. Enligt rapporten från Livsmedelsverket kan det vara svårt att veta vad en sådan inflammation beror på, men den kan komma av att grisarna har legat där det är blött och smutsigt.

Hygienisk risk

I rapporten skriver Livsmedelsverkets veterinär på slakteriet att förorenade djur inte bara är ett djurskyddsproblem utan även en livsmedelshygienisk risk. Även om svinslaktkroppar skållas, borstas och flamberas ska djuren vara rena när de kommer till slakteriet.

När de är förorenade kan det vara svårare att få dem helt rena under slaktprocessen. Livsmedelsverket anmäler den här typen av händelser till länsstyrelsen som är kontrollmyndighet för djurskydd.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenLivsmedelsverketNyheterSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.