Hoppa till huvudinnehållet

Många tåg i rättan tid

Publicerad:
Ett tåg ankommer i Enköping. Arkivbild.
Ett tåg ankommer i Enköping. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Över nio av tio tåg kom fram i tid i oktober. Det är första gången sedan 2014 sådan punktlighet uppnås under denna höstmånad, meddelar Trafikverket.

Punktligheten för planerade persontåg landade för månaden på 91,1 procent.

Jämfört med september är det smärre försämringar på såväl kort- och medeldistans som långväga tåg. Men jämfört med oktober 2018 har punktligheten ökat kraftigt – för kortdistanståg upp 2,4 procentenheter, medeldistanståg plus 5,4 och långdistanståg hela 10,6 procentenheter bättre.

Förhållandevis banala händelser kan påverka punktligheten kraftigt. Den 31 oktober försenades över 150 tåg av en olycka vid Stockholm Södra, vilket gjorde det till månadens sämsta dag.

Samtidigt går det alltfler tåg. På lördagen avgick årets miljonte tåg i Sverige, enligt infrastrukturdepartementet. 2019 är därmed det första året i järnvägshistorien med ett sjusiffrigt antal tågavgångar i landet.

– Resenärerna väljer bort flyget, ställer bilen hemma och åker tåg i stället, sade SJ:s avgående vd Crister Fritzson i oktober.

Henrik Samuelsson/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesSverigeTågtrafikTrafikTrafikverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.