Räddning av Ving betalas av andra

Publicerad:
Likt en frälsande messias skred norske hotellmagnaten Petter Stordalen in som Vings räddare. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kunderna och staten får täcka upp för den kontroversiella räddningen av resebolaget Ving, skriver Svenska Dagbladet.

När norske hotellkungen Petter Stordalen härom veckan under stort jubel kunde presentera en räddning av konkursade Thomas Cooks nordiska del, Vinggruppen, mörkades en del av upplägget där mycket av gamla skulder städades undan.

Flera av bolagen i koncernen sattes i konkurs, för att sedan snabbt köpas av Stordalen och riskkapitalbolaget Altor. Effekten blev att tidigare resenärers rätt till förseningsersättningar hamnade i konkursboet, bland annat all de runt 7 000 nordiska resenärer som drabbades när Thomas Cook gick i konkurs måndagen 23 september.

Dessa kunders rätt till ersättning hamnar långt ner bland de oprioriterade fordringarna i konkursen, och det är högst oklart om det blir något över till dem när alla skulder räknats samman, skriver Svenska Dagbladet.

På motsvarande vis hamnar löneskulder, semesterlön och intjänade tjänstepensioner, i konkursboet. Och där får staten via lönegarantin respektive försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti täcka upp för Ving Sveriges runt 500–600 anställdas rättigheter, skriver tidningen som pratat med konkursförvaltaren.

Artikeltaggar

EkonomiPetter StordalenSverigeThomas Cook

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare