Hoppa till huvudinnehållet

Eleverna har redan årets julklapp

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Vilmer Ryberg, Asta Jernevad, Sigge Eklund, Hanna Gadzun och Selma Wiik på Prismaskolan tycker inte årets julklapp - mobillådan - är en höjdare.
Vilmer Ryberg, Asta Jernevad, Sigge Eklund, Hanna Gadzun och Selma Wiik på Prismaskolan tycker inte årets julklapp - mobillådan - är en höjdare. Foto: Charlotte Ferneman

Tidigt på onsdagsmorgonen stod det klart vad som blir årets julklapp. Den trettionde i ordningen, som HUI Research har utsett, går likt förra året emot den digitala trenden. I år ska skärmtiden minskas - med mobillådan.

De fem elever som har samlats på Prismaskolan är måttligt förtjusta över att höra vad som blivit utsett till årets julklapp 2019.

– Jag skulle inte komma på tanken att ge iväg en mobillåda till någon, det är ingen roligt present alls, säger Vilmer Ryberg som går i årskurs sex.

Hans kamrater håller med. De är vana vid behållaren som nu ska göra succé till jul.

– Vi får lägga mobilerna i den vid skolstart och ta ut dem efter sista lektionen, förklarar Vilmer.

"Årets julklapp – mobillådan – är en låda där telefonen kan läggas undan för att vi lättare ska kunna hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet."
"Årets julklapp – mobillådan – är en låda där telefonen kan läggas undan för att vi lättare ska kunna hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet." Foto: Charlotte Ferneman

Skälig motivering

Motiveringen till årets julklapp lyder: "2019 var året då allt fler svenskar började ifrågasätta hur och hur mycket vi använder mobiltelefonen i vår vardag. Årets julklapp – mobillådan – är en låda där telefonen kan läggas undan för att vi lättare ska kunna hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet."

På frågan hur mycket mobilen används hemma, särskilt under julen, svarar Selma Wiik från årskurs fem:

– Inte så ofta, mest om det ringer eller när man fått ett meddelande. Men ibland tittar jag på annat också.

HUI Research, som har utsett årets julklapp, skriver vidare i sin motivering att mobilen under det senaste decenniet har gett upphov till den kanske snabbaste beteendeförändringen i människans historia.

– Det händer att man bara ska titta på en grej och så fortsätter man kolla och så går det jättemycket tid, bekräftar Asta Jernevad i klass sex.

Längre fundering

Ytterligare en förklaring till att utse mobillådan till julgåvan i år lyder enligt följande: "Många funktioner har på ett positivt sätt revolutionerat vardagen, men de svenska konsumenterna har nu på allvar börjat reflektera över vad som händer med vår sömn, våra relationer, vår koncentration och vår psykiska hälsa när mobilen har fått en dragningskraft som ständigt pockar på."

- Svenskarna reflekterar mer och mer över telefonens användningsområde, och försöker nu i allt högre grad justera sitt beteende därefter. Redan idag finns till exempel appar för att reglera sin skärmtid. Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att istället läsa en bok, sova eller umgås med familjen, säger Jonas Arnberg, vd HUI Research.

Läraren Karolina Josefsson berättar att hon faktiskt redan innan nyheten blev känd hade funderat på att skaffa en mobillåda till familjen.

– Jag kom på att vi är lite asociala ibland, vi sitter gärna med mobilen eller plattan uppe. Men jag tror inte att mina barn skulle gilla att lägga ifrån sig mobilen. Även för mig vore det en utmaning att, säger lärare och tar emot mobillådan som eleverna fått låna för fotograferingen.

– Den är inte så fin, men vi kanske ska pynta den lite, säger Karolina innan hon låser in den igen.

Om årets julklapp 2019 gör succé eller inte får tiden visa. Även om eleverna på Prismaskolan inte tycker om mobillådan som present, är de med på att det digitala tar mycket av deras tid.

– Den blev nog vald till årets julklapp för att man ska surfa mindre, de vill nog att man ska röra på sig mer, säger Vilmer.

Årets julklapp genom tiderna:

1988 Bakmaskinen

1989 Videokameran

1990 Woken

1991 Cd-spelaren

1992 Tv-spelet

1993 En doft (parfym)

1994 Mobiltelefonen

1995 Cd-skivan

1996 Internetpaketet

1997 Det elektroniska husdjuret (Tamagotchi)

1998 Dataspelet

1999 Boken

2000 Dvd-spelaren

2001 Verktyget

2002 Kokboken

2003 Mössan

2004 Den platta tv:n

2005 Ett pokerset

2006 Ljudboken

2007 Gps-mottagaren

2008 En upplevelse

2009 Spikmattan

2010 Surfplattan

2011 Den färdigpackade matkassen

2012 Hörlurarna

2013 Råsaftcentrifugen

2014 Aktivitetsarmbandet

2015 Robotdammsugaren

2016 VR-glasögonen

2017 Elcykeln

2018 Det återvunna plagget

2019 Mobillådan

Artikeltaggar

EkonomiHUI researchMariestadNyheterPrismaskolan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.