Gota lägger ner Östra Småland/Nyheterna

Ekonomi
PUBLICERAD:
Tuffa tider på tidningsmarknaden. Nu kommer besked om nedläggning av Östra Småland och Nyheterna. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt / TT
Gota media lägger ner tidningarna Östra Småland och Nyheterna. Nedläggningen sker i stort sett direkt, rapporterar Östra Småland på sin sajt.

Beskedet meddelades på måndagsförmiddagen och ska ha sin grund i ekonomiska förluster.

– Det är en sorgens dag för tidningarnas duktiga och lojala medarbetare, men också för journalistiken i Kalmar län, som nu blir en röst fattigare, säger Gunilla Persson, chefredaktör på Östra Småland/Nyheterna till tidningens egen sajt.

Östra Småland har funnits sedan 1928 och Nyheterna sedan 1923. Tidningen som under sin storhetstid hade omkring 200 anställda och tillsammans med Nyheterna en upplaga på 25 000 exemplar har i över tio år haft lönsamhetsproblem.

Gota har drivit tidningen sedan 2011. Bolaget har 14 fast anställda medarbetare, samtliga journalister, plus tre vikarier.

– Det här är det ärligaste sättet att hantera en svår situation. Tidningen har visat sig vara i ett läge där det inte finns någon bra lösning och då är det mest ansvarsfulla att göra en kontrollerad nedläggning, säger styrelseordförande i Gota Media, Bennie Ohlsson.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.