Det var bandklippning och invigningstal när SMA Mineral under torsdagen invigde en ny sikt- och blandarstation i Otterbäckens hamn.
– Vi fördubblar vår kapacitet här i hamnen, sa Patrik Hjärpe, försäljningschef på SMA Mineral.
Redan år 2003 etablerade företaget ett lagertält i hamnen för kalk. SMA mineral berättade då att man ville vara närmare cellulosaindustrin runt Vänern, inte minst Nordic paper i Bäckhammar.
– Vår lagerkapacitet då var cirka 5 000 ton bränd kalk i ett planlager, med ambitionen att leverera cirka 10 000 ton per år. Utvecklingen fram till idag visar att vi nått en bra bit över 20 000 ton och har dessutom potential till att leverera ännu mer, sa Patrik Hjärpe som passade på att berätta om hur användbar kalken är och att bolaget har 23 produktionsenheter i Europa.
Mesa blir kalk
Det berättades också att SMA Minerals terminal i hamnen inte bara används för inkommande kalk. Hit körs också så kallas mesa, en restprodukt från pappersmassatillverkning. Detta går att omvandla till kalk.
– Vi kör hit cirka 8 000 ton mesa per år från Bäckhammars bruk, just nu ligger det 4 000 ton här i Otterbäckens hamn, det ska lastas på båt och köras till kalkverket i Sandarne, sa Peter Lundström, Nordic paper, som också han var med på invigningen.
Patrik Hjärpe gillade kretsloppet och beskrev det som ett utmärkt exempel på återbruk.
– Genom SMA Minerals Sandarnekoncept, som det kallas, tvättas mesan från föroreningar, bränns i ugn och kommer ut som en bränd kalk redo att användas på bruken igen.
Vad betyder då SMA Minerals satsning konkret i Otterbäckens hamn?
– Det innebär både en fördubbling av lagerkapaciteten till 10 000 ton, vi kan ta emot mer från pappersmassaindustrin, samtidigt som det ger oss möjligheten att fördubbla våra leveranser, sa Patrik Hjärpe.
Bränd kalk
– Vi utökar dessutom vår produktportfölj med fler kvaliteter av bränd kalk, vi kan skräddarsy produktkvaliteten efter kundens behov, sa Patrik Hjerpe som passade på att tacka Bulkteknik, ett Lidköpingsföretag som byggt den nya sikt- och blandarstationen, samt Vänerhamn AB.
På plats fanns också representanter från Amnehärad byggkonsult AB och Gullspångs kommun.
Vad är då prislappen på denna investering.
– Det rör sig om nio miljoner kronor, sa Patrik Hjärpe.