Hoppa till huvudinnehållet

Välkommen regeländring i "damfyran"

Publicerad:
När Gullspång/Hova/Weimer ställs mot Ulvåkers U-lag nästa säsong kan den komma att finnas en begränsning för hur många A-lagsspelare de sistnämnda ställa upp med.
När Gullspång/Hova/Weimer ställs mot Ulvåkers U-lag nästa säsong kan den komma att finnas en begränsning för hur många A-lagsspelare de sistnämnda ställa upp med. Foto: Erik Wallskog

Året med U-lag i damernas division fyra har skapat debatt.

Till Västergötlands fotbollsförbund representantskapsmöte den femte december hoppas flera på tydligare regler.

– Idén var bra i grunden, men VFF måste göra sin läxa nu, säger Julas före detta tränare Jonas Holmén.

Till VFF:s representantskapsmöte i fjol motionerade Mariestads Bois för att damföreningars U-lag skulle få chansen att delta i den raka seriepyramiden. Bakgrunden till motionen var bland annat att öka intresset för damfotbollen med fler derbymöten.

Förslaget, som gäller över tre säsonger, röstades sedan igenom på mötet och under året har lag som Jula och Moholm delat serie med Mariestads Bois U och Våmb/Skövde KIK U. Men med den gångna säsongen som facit är det inte alla som är helt nöjda med utförandet.

– Jag är jättepositiv till att ha U-lag i division fyra. Problemet har varit att förbundet inte satte upp regler om hur U-lagen fick disponera sina spelare. I vissa matcher har det däremot fungerat bra och varit utvecklande, säger Jonas Holmén som får medhåll av Moholms tränare Stefan Hjelmström.

– Det har varit skitsvårt. Vi har inte inför de matcherna vetat vad vi ska få möta för lag. De har kunnat ta med de spelarna som de känt för till matcherna i fyran. Hemma mot Våmb kom de med fem-sex av de bästa från A-laget, men i nästa match ställde dem bara upp med två. Det blir inte rättvist, säger han.

Wilma Johansson, Jonas Holmén och Jula BK fick en del matcher mot "toppade" U-lag.
Wilma Johansson, Jonas Holmén och Jula BK fick en del matcher mot "toppade" U-lag. Foto: Johan Eklöf

"Mycket reaktioner"

VFF har under säsongen fått in flera synpunkter på sättet som spelare flyttats mellan lagen.

– I och med att division två- och division tre-lagen har fria byten i sina matcher fick de disponera spelarna fritt. I division ett använder man sig att ersättarsystem och för dem var förutsättningen att de som startade på bänken var tillgängliga för U-lagsspel, säger VFF:s tävlingskonsulent, Mats Karlén och berättar att synpunkterna varit många.

– Det har kommit in mycket reaktioner. Vi har i två omgångar gått igenom och jämfört U-laget med A-laget från föregående match. Flera föreningar skötte sig, men vid vissa tillfällen användes fler A-lagsspelare än nödvändigt. Vi skickade även ut ett mejl där vi vädjade till klubbarna att se över saken och sköta det på ett vettigt sätt.

Även Mariestads Bois själva kan erkänna att de inte alla gånger ställt upp med optimalt lag i fyran.

– Vi hade en match mot Gullspång/Hova/Weimer i juli där vi hade en del svårigheter och hade med fler A-lagsspelare än det rekommenderade. Då fick vi värdera in att flytta matchen eller ställa in. Den matchen har jag till viss del dåligt samvete över, säger Bois ordförande Tina Holmström.

Holmström, som dessutom sitter i VFF:s tävlingskommitté, tycker ändå att det sportsligt blivit ett lyft.

– De som inte siktar eller platsar än i A-laget har fått en rolig serie att spela i med lokala konkurrenter. Det har varit mycket mer stimulerande än de långa resorna i en U-lagsserie. Dessutom har vi haft mer publik på matcherna i fyran än de i tvåan, säger hon.

Mariestads Bois U-lag
 kom tvåa i division fyra, men misslyckades i kvalet till division tre.
Mariestads Bois U-lag kom tvåa i division fyra, men misslyckades i kvalet till division tre. Foto: Peter Gustafsson

Ny motion

Till årets representantskapsmöte i Vårgårda ser det ut att tillkomma nya regler i ärendet.

– Jag ångar att vi inte satte ett regelverk angående det här redan i fjol när vi motionerade om det. Hade vi reglerat antalet övergångar mellan serierna redan då hade vi kunnat undvika mycket problem. Syftet är inte att göra folk förbannade utan att hitta en bra spelnivå för så många som möjligt.

Mellby IK, som har ett damlag i division fyra, motionerar att antalet A-lagsspelare som flyttas till nästkommande U-lagsmatch ska begränsas till fyra. VFF:s styrelse föreslår att förslaget ska godkännas med ett litet tillägg (se faktarutan).

– I och med att det är fria byten i division två och tre kan vi inte kartlägga vilka som inleder på bänken. A-lagsspelare som varit sjuka eller bortresta måste också få chansen spela 90 minuter i veckan. Vi får se hur föreningarna ställer sig till förslaget på mötet, säger Mats Karlén.

Artikeltaggar

Division 4 norra damFotbollJonas HolménMariestads Bois FFStefan HjelmströmTina HolmströmVästergötlands fotbollförbund

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.