Hoppa till huvudinnehållet

Det fria Sveriges ordförande åtalas

Publicerad:
Dan Eriksson på plats i Svenskarnas hus i Älgarås.
Dan Eriksson på plats i Svenskarnas hus i Älgarås. Foto: Malin Bring

Ordföranden i föreningen Det fria Sverige, med säte i Svenskarnas Hus i Älgarås, har åtalats för hets mot folkgrupp. Åtalet gäller ett inlägg på Twitter om artisten Azealia Banks.

I augusti publicerade Dan Eriksson ett inlägg på Twitter där han kommenterade en artikel i Aftonbladet om den amerikanska artisten Azealia Banks. Artisten hade uttryckt sig nedsättande om Sverige och svenskarna i sociala medier i samband med ASAP Rocky-målet.

På Twitter kommenterade Dan Eriksson bland annat: "Negern tycker att Sverige ska bombas (...) Hon befinner sig i Stockholm nu. Kvinnomisshandel är inte alltid moraliskt felaktigt" och avslutade inlägget med hashtagen #frijakt.

Det skriver nättidskriften Samhällsmagasinet Avsnitt. Eriksson polisanmäldes av den ideella föreningen Juridikfronten, som är en av föreningarna bakom nättidskriften.

Artikeltaggar

AftonbladetÄlgaråsDan ErikssonNyheterStockholmTöreboda kommunTwitter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.